Americký duben 2016 (5)

Asi si říkáte, že se ten Pavlíček definitivně zbláznil. Tohle přece nemůže s okolím Grand Canyonu nijak souviset. Ale přece, nějaká podobnost tu je. Díváte se na Vltavu, z místa, kam Smetana rád chodíval, a kde komponoval druhou část symfonické básně Má vlast. Na protějším břehu u Třebsína leží nejstarší trampská osada Ztracenka, a poblíž je také známá trampská hospoda U Taterů, kde prý dodnes chudý poutník bez peněz má nepsaný nárok dostat chleba se sádlem a pivo. No, však to někdy zkuste, to místo nad bývalými Svatojánskými proudy (dnes Štěchovická přehrada) za vycházku stojí.

Smetanova vyhlídka, foto: Veselý Lukáš

A teď vidíte důvod, proč jsem tuhle vyhlídku zařadil. Stojíme na vyhlídce poblíž Grand Canyonu a kocháme se pohledem na podkovu řeky Colorado. Jistě i laskavého čtenáře napadne, proč jsem si v té vyprahlé Arizoně rád vzpomněl na krásná místa u nás doma. A zároveň si uvědomíme, že se člověk honí po zážitcích ve světě, ale na tolik hezkých míst u nás se do smrti nepodívá.

Horseshoe Bend - vyhlídka na oblouk řeky Colorado nedaleko města Page

Horseshoe Bend - vyhlídka na oblouk řeky Colorado nedaleko města Page

Tento přírodní úkaz leží poblíže města Page v okrese Coconino. Směřují sem stovky turistů, rovnookých i šikmookých. Asi je dobře, že naše Smetanova vyhlídka není tak profláklá, přijde tam jen pár návštěvníků za den. A je to tak dobře.

Turiské na vyhlídce

Turiské na vyhlídce

Jozífek byl od té dobroty a vyfotil také dva otrapy z východní Evropy. Je to jedna z mála chvil, kdy odpočíváme, aniž bychom si odpočinek vylepšili lahvičkou plzeňského.

Pavel Pavlíček a Emil Vašíček u vyhlídky na řeku Colorado

Pavel Pavlíček a Emil Vašíček u vyhlídky na řeku Colorado

Od Page spěcháme zase ven, do přírody. Předtím ale náš truck zastavujeme náhodně na odpočívadle u silnice (viz mapa), mrkneme se okolo. Nádhera. Pěkná strž plná Sclerocactus parviflorus, zájemci si jistě rádi opíšou koordináty z džípíesky. Je kolem poledního, květy jen září, rostliny viditelně spokojené, napité v tom dobrém slova smyslu.

Sclerocactus parviflorus, GPS 36°47'11.5"N, 111°32'28.9"W

Sclerocactus parviflorus, GPS 36°47'11.5"N, 111°32'28.9"W

Sclerocactus parviflorus

Sclerocactus parviflorus

Sclerocactus parviflorus

Sclerocactus parviflorus

Plni nadšení z krásné a snadno dostupné populace odjíždíme. Škoda, že nebyly žádné plody (prostě proto, že v tuto dobu kytky teprve kvetou, ale loňská semínka jsou už sežrána mravenci, myšima nebo ptactvem). Určitě bychom si jich pár ukradli, v domnění, že nás nějaký pečlivý ochranář nesleduje dalekohledem nebo ze satelitu.

Sclerocactus parviflorus, GPS 36°47'07.5"N, 111°32'23.3"W

Sclerocactus parviflorus, GPS 36°47'07.5"N, 111°32'23.3"W

Zajíždíme směrem k dalším Navajoa, opět hluboko do pouště, spoustu kilometrů prašnou cestou, a místy děláme průzkumné výskoky na prohlídku okolí. K našemu překvapení nacházíme další skvosty, Pediocactus bradyi. Kdybychom sem přijeli o pár týdnů později, příroda by zasténala pohoršením, neboť bychom si moc rádi vyseli pár semínek u nás. Byla by to velmi krásná vzpomínka, mít autentické rostlinky ve sbírce. I když, po pravdě řečeno, stejné kytičky si za pár desetikorun můžeme koupit i u nás, v Česku. Ale co naplat, není to ono.

Pediocactus bradyi

Pediocactus bradyi

Další výskok z auta nás zase potěšil, vidíme další Navajoa, nádherná populace s dlouhými trny. Tentokrát nekvetly, jen poupátka.

Navajoa

Navajoa

Pokračujeme hodně mizernou cestou, sjíždíme do vyschlého potoka, trocha nepozornosti, hluboká vrstva oblázků se daleko rozlétá a kola se boří. Neuvěřitelnou náhodou jsme dva dny předtím našli v poušti lopatu, která asi někomu vypadla z auta. Nástroj nám hodně pomohl, taky moje rady byly přijímány s povděkem, takže díky společnému úsilí se po hodince práce daří z pasti uniknout. Ale vyhráno není, ještě nás čeká stejná cesta večer zpět.

Nebezpečné místo na dně vyschlého potoka

Nebezpečné místo na dně vyschlého potoka

Zajíždíme hlouběji do terénu, a nacházíme ještě jednu lokalitu Navajoa, kytičky se neliší od předchozí populace, asi 10 km před.

Navajoa

Navajoa

Mezitím se zastavíme u skupinky Escobaria vivipara v. kaibabensis. Tu kytičku nahoře se snažil nějaký hlodavec, nakousnout, zbavil kytku trochy areol s trny, aby zjistil, že se to nedá žrát, tak šel hledat něco chutnějšího.

Escobaria vivipara v. kaibabensis

Escobaria vivipara v. kaibabensis

Chýlí se večer, výrazně se ochlazuje, a my přijíždíme opět k nebezpečnému místu na dně potoka. Josef roztáčí obrátky motoru, dno potoka skoro přeskočí a šplhá do krpálu na druhé straně. Tentokrát vítězíme, zhluboka jsme si oddechli. Za dvě hoďky, už za tmy, vyjíždíme na asfaltku.

Opět na dně vyschlého potoka

Opět na dně vyschlého potoka

It has continued, příště opět hezký americký kytičky - Pavel Pavlíček.

Americký duben 2016 - díl 1. | 2. | 3. | 4.

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630