Americký duben 2016 (2)

Nocleh Pepík zajistil v přízemním hotýlku, přímo na Route 66. To městečko je kousek od rezervace Hawasupai, nocleh v hotelu Seligman. Klasika, člověk si připomněl příhody z Rodokapsů – vždyť i tam, na té cestě, se psala historie osidlování divokého západu. Propojovala státy od Chicaga (Ilinois) až do Los Angeles (California). Ráno jsme si hlavní ulici prošli, ona tam už vlastně (skoro) žádná jiná ulice není. Tady fotil hlavně Emil, tak se na chvíli do té atmosféry přenesme…

Route 66

Route 66

Člověk neví, jestli ty dřevěné boudy přežívají, pravda bude asi taková, že z původních prkýnek tam nezbylo mnoho, dnes záležitost vyloženě turistická, a pro motorkáře celého světa srdeční záležitost.

Aby iluze byla dokonalejší, porůznu v ulici postávají atrapy drsných pistolníků i lehčích děvčat.

Aby iluze byla dokonalejší, porůznu v ulici postávají
atrapy drsných pistolníků i lehčích děvčat.

Chlapík na chodníku ovšem není pistolník, je to Emil. A ten by mouše neublížil.

Chlapík na chodníku ovšem není pistolník, je to Emil.
A ten by mouše neublížil.

Krásný bourák. Téhle kategorii nerozumím ani za mák, odhadl bych to tak na padesátá léta?

Krásný bourák. Téhle kategorii nerozumím ani za mák,
odhadl bych to tak na padesátá léta?

Místní vězení – myslím, že se tam vyspal nejeden opilec.

Místní vězení – myslím, že se tam vyspal nejeden opilec.

Pojízdná klec

Pojízdná klec

Horší bylo, když šerif nemohl přestupek řešit sám. To pak darebáka zavřeli do pojízdné klece a převezli k soudu do Kingmanu.

Po exkurzi městečkem jsme se přemístili k heliportu nad Grand Kaňonem, hluboko dole pod námi se nachází hotel, kousek od něj se nachází lokalita Sclerocactus havasupayensis. Josef měl s místním turistickým indiánským ouřadem dojednáno, že po obědě nás helikoptérou snesou na dno, a pak k večeru zase nahoru. Jiná cesta na místo není, a letecký přístup byl do té doby běžný turistický komfort.

Grand Kaňon

Grand Kaňon

Stala se tam ale nedlouho před naším příjezdem malá přírodní katastrofa. Dole bylo asi 5x více lidí, než byla kapacita hotýlku (80 lůžek), přihnala se vichřice, hrozná zima, metelice, vichr…, a tak si náčelník Huvasapaiů šlehnul dvě lofky a rozhodnul, že dole nesmí být více lidí, než je kapacita ubytovny. Že měli potvrzeny lety lidé z Japonska, Tramtárie i Česka, to ho moc nezajímalo, alespoň do té míry, že by poslal mejl se slovy – sorry, nelítá se. Okolo znělo mnoho jazyků, a mám pocit, že všechny se nelichotivě otíraly o místní kmen. Kolem heliportu víc než stovka nasr…, pardon – rozlobených lidiček, tvrdila, že kvůli tomu přiletěla z jiných kontinentů, zavalitý indián v ofisu se začínal bát soudce lynchu, ale nic naplat, na to jsme už nečekali, uklidnili jsme se pár plzničkami, sedli jsme a odjeli.

Osiřelá helikoptéra s rozzlobeným pilotem, který přišel o hodně kšeftů. A přitom by stačilo, kdyby tam měli třeba rosničku, na předpověď počasí.

Osiřelá helikoptéra s rozzlobeným pilotem, který přišel o hodně kšeftů.
A přitom by stačilo, kdyby tam měli třeba rosničku, na předpověď počasí.

Příště už budou kytičky, ty jsme nakonec našli
ještě ten den v podvečer.

Americký duben 2016 (1)

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630