Březen 2017 ve sbírce u Pavlíčků

Ve sbírce je už veseleji, hlavně echinocereusy jsou obsypané poupaty. Připravují se, aby svou krásu, jako obvykle předvedly na 1. máje, kdy se v Chrudimi koná drobná akce OTEVÍRÁNÍ SKLENÍKŮ. Na ní přijedou lidé, kteří mají raději klidnou, komorně pojatou akci.

Mammillaria saboae ssp. haudeana

Mammillaria saboae ssp. haudeana

Minulé noviny jsme si prohlédli hezkou skupinu stonků Mammillaria saboae ssp. haudeana, doslova obalenou poupaty. Nyní tatáž rostlina, v květu. Líbí. Kaktusy ze stejné skupiny, okolo M. saboae - stále to jsou vzácnosti, dost citlivé na pěstitelské přehmaty. Ale když se takto pěkně rozrostou a zakvetou, je na co se dívat. Semínek je ovšem velký nedostatek, klíčení je problematické, takže se množí spíše vegetativně.

Další drobnou mamilárkou je tato M. giselae. Je jí plná třináctka květináč, něžně růžová barva na okvětních lístcích by se určitě dobře hodila na spodničku. Nosí se to ještě vůbec? Musím se optat svých děvčat.

Mammillaria giselae, Ciudad Victoria, Mex.

Mammillaria giselae, Ciudad Victoria, Mex.

V začínajícím jaru se objeví mraky květů na fosuláčích. To jsou neuvěřitelně odolné rostliny. Navíc – člověk stále fascinovaně hledí na bizarní zvlnění žeber. Zajímavé je i to, že na jednom žebírku je často i jen jedna – dvě areoly nesoucí trny, ale rostlina často budí dojem, že je do trnů přímo zahalena. Pocházejí ze semínek, která jsem z temínka jedné kytičky odsávačkou vybral, ještě v dobách, kdy se za to nekřižovalo. Dnes je to zločin, málem srovnatelný se zastřelením nosorožce kvůli rohům.

Echinofossulocactus PP 1374, Cardonal - El Saus, Hgo.

Echinofossulocactus PP 1374, Cardonal - El Saus, Hgo.

Od Jardy Záhory jsem dostal drobný odnožek Efsl. ochoterenaus, nyní pohlavně dospěl a poprvé vykvetl. Často se setkáme i se jménem ochoterenae, ale správně je koncovka us. Jarda Záhora je uznávaným znalcem rodu, čas od času se snažím s ním jména svých rostlin konzultovat.

Echinofossulocactus ochoterenaus pův. Schmoll, odnož Záhora 2015

Echinofossulocactus ochoterenaus pův. Schmoll, odnož Záhora 2015

Docela čerstvou novinkou je Turbinicarpus graminispinus. Už se objevil zájem orgánů a snaha pokutovat za vlastnictví těchto kytiček. Kvetou ovšem jako vzteklé, několikrát do roka, a dávají množství semen. Bylo by dobré, aby ouřad tato semena zakázal prodávat. Naši kaktusáři by měli šanci od nás dostat porcičku semen zdarma – jako drobný přídavek k objednávace. Už se tak dělo v případě Tbc. alonsoi i Geohintonia mexicana…

Turbinicarpus graminispinus PP 1598, Dr. Arroyo, NL

Turbinicarpus graminispinus PP 1598, Dr. Arroyo, NL

Tuto krásnou lokalitu u Dr. Arroyo jsem měl čest navštívit, ale semínka jsem tam nesbíral (ona tam totiž žádná nebyla…). Našel jsem rostlinku i mezi kamennými plotnami přímo na cestě, rostly nejčastěji ve škvírách mezi skalnatým podložím. Lokalitu vedu pod polním – studijním číslem PP 1598.

Rozloučím se nádherným Efsl. lamellosus SB 111, myslím si, že obrázek říká vše lépe, zbytečné cokoliv dodávat.

Echinofossulocactus lamellosus SB 111, Metztitlan, Hgo.

Echinofossulocactus lamellosus SB 111, Metztitlan, Hgo.

Zdravím Vás milí čtenáři, a spolu s Vámi se těším na začínající sezónu. Kytičky nám narostou, a zase bude málo místa ve sklenících, všechno dobré je pro něco špatné…

Za měsíc na shledanou – Pavel P.

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630