Listopad 2016 ve sbírce u Pavlíčků

Tak si prohlédneme ty, z minulých novin slíbené, Ariocarpus. Nevídaně krásně mi nakvetl A. agavoides. Roubovaná rostlina udělala celý trs hlav, které vykvetly do exkluzivního pugétu. V blízkém okolí Tuly jsem našel jen jedno místo, kde se jim dařilo, na okraji smetiště, kam se vyvážel odpad z celého městečka. Kytičkám to vůčihledně nevadilo. Ale popravdě - moc jich tam nebylo, a když zrovna nekvetly, hledaly se hodně obtížně.

Ariocarpus agavoides PP 208, Tula, Tamaulipas

Ariocarpus agavoides PP 208, Tula, Tamaulipas

Nyní si prohlédneme kytičky, které rostly u El Pilar. Však jsme o nich v novinách už psali. Na té pláni za El Pilar jich rostly miliony. Nějaký doveda nechal těch pár stovek hektarů naplaveného "jílu" zorat, ale ten pohnutý osud milionů "přísně chráněných" rostlin dojímá snad jen nás - kaktusáře (Ariocarpus kotschoubeyanus).

Skrz lokalitu jsme projížděli i pět let poté. Na té - kam oko dohlédne - "hospodářské, zorané a následně odfoukané, půdě" rostou jen tu a tam zaprášené keříky Larrea tridentata. Smutno je člověku, smutno.

Ariocarpus kotschoubeyanus subsp. macdowellii PP 211

Ariocarpus kotschoubeyanus subsp. macdowellii PP 211

Pár semínek, které jsme zločinně odebrali od několika umírajících kytek, jsme vyseli - semenáčky letos kvetou poprvé. Dodatečně se ouřadům, co tyto noviny určitě bedlivě pročítají, udávám, a prosím o nejpřísnější trest. Nejraději zastřelením, pokud možno za úsvitu.

Semenáčky rostou přenádherně, beze ztrát jak je vidět, i když pomalinku. Ovšem, podívejte se na květináč, jak se na okrajích vybouluje, to ty prdýlky pod růžicí se tlačí jedna na druhou. Však příští rok dají tolik semen, kolik se jich možná ani okolo El Pilar nenajde. To dá rozum, že nabídka kulturních semen těchto vzácnějších položek, je pro snížení komerčních tlaků na přírodní populace rozhodně a velmi blahodárná.

A pozor! Údajně u nás existuje zákon, který sice nepostihuje dovoz semen kaktusů Cites II ze všech částí Ameriky, ovšem s výjimkou semen kaktusů Cites II z Mexika. Takže - přistihnou-li celníci cestovatele se semínky z Chile nebo Bolívie, nic se neděje. Máte-li však semena CITES II z Mexika, může to být posuzováno jako přestupek, nebo trestný čin. Přesné znění zákona se pokusíme zjistit a v příštích novinách ocitovat. Právě nyní přišel z Vídně první rozsudek. Za 23 porciček semen v zavazadle na letišti - 2 tis. euro nebo 20 dnů vězení. V každém sáčku semena z jednoho plodu.

Přemírou paragrafů, jež den co den chrlí kafkovská továrna na zákony zvaná parlament, ocitli jsme se v právní džungli, kde občan nezná ani svoje povinnosti, ani svoje práva a doufá jen, že díky lenosti a bordelu nějak přežije.“ …to jsem náhodou dnes přečetl na Neviditelném psu (Ondřej Neff) – a pasuje to!

Ariocarpus bravoanus PP 420, El Nuñez, SLP.

Ariocarpus bravoanus PP 420, El Nuñez, SLP.

Zastavíme se u dalších citesových ariáků - u Ariocarpus bravoanus. Údaje o výskytu v přírodě se liší, asi podle toho, jestli se na místo jede v době květu, kdy jich je vidět dost, nebo jindy, kdy je hledání dost obtížné. Byl jsem u El Nuñez myslím 8x, téměř pokaždé se na místě objevil někdo místní, někdy pomáhal jen hledat, častěji rostliny přímo ke koupi nabízel. Jednání nikdy nedošlo do fáze smlouvání o ceně. Škoda, nikdy jsem se tak nedozvěděl, kolik by si za kytku řekli.

Skupina kvetoucích roubovanců zase dokazuje, že semen je z kultury natolik přebytek, aby nebylo třeba šťourat do divokých rostlin. O kopání ani nemluvě. Nabídka semenáčků je dostatečná, i cena je pro našince snesitelná.

Ariocarpus bravoanus PP 420, El Nuñez, SLP - ještě jedna fotka stejného druhu - detail kvetoucí rostliny.

Ariocarpus bravoanus PP 420, El Nuñez, SLP - ještě jedna fotka
stejného druhu - detail kvetoucí rostliny.

Rada na konec. Blíží se nejčastější doba výsevů, mezi svátky - na konci roku, a nebo "jarní" výsev, bez umělého světla. Před výsevem lze naskládat sáčky se semeny do misky, a na dno nalít trochu peroxidu. Pokud seženete, tak raději desetiprocentní, ale měl by stačit i tříprocentní. Smáčet asi 2 - 3 hodiny, pak sáčky rozložit na papír a po proschnutí je možno hned vysévat. Tím se semena dokonale očistí, ale raději je ještě protřepu v trošce mořidla (např. orthocid). Popis najdete třeba v článku Ještě trochu k výsevům.

Ale pozor! Je vyzkoušeno, že rozmočení dobře odolávají sáčky, ve kterých dodává semena naše firma. Jiné sáčky je třeba otestovat, jestli se při namočení nerozlepí.

Hezké počtení a krásné prožití vánočních svátků
přeje všem příznivcům našich internetových novin redakce.

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630