Cattleya bowringiana aneb Příběh vzácné orchideje

Psal se rok 1987. Mě bylo 19 let a pracoval jsem v pražském zahradnictví u Vysoké školy zemědělské, kde jsem sbíral zkušenosti, co by mladý zahradnický adjunkt u takových veličin oboru jakými bezesporu byli pánové Jaroslav Vobořil a pan Pavlíček (snad také Jaroslav, ale na křestní jméno si už dnes přesně nepamatuji, dobře však vím, že zahradničil na Hradě u všech prezidentů počínaje Masarykem, končíc Husákem). Zatímco pan Vobořil byl tehdy v plné síle a já s ním vysazoval keře a stromy u nových staveb v areálu vysoké školy, pan Pavlíček měl přes osmdesát let a do zahradnictví docházel, kdy se mu zachtělo. Malými, vždy perfektně naostřenými zahradnickými nůžkami tvaroval pokojové rostliny pro dekoraci interiérů, lupou sledoval výskyt škůdců a chorob, takže prováděl šéfzahradníkovi jakousi prognózu a signalizaci jejich výskytu. V dolních sklenících byla vitrína s jeho královstvím, kde pěstoval pro řez orchideje rodu Paphiopedilum. Tehdy neskutečně obtížná kultura v primitivních podmínkách dokazovala stovkami květů právě onen zahradnický kumšt, kterého měl na rozdávání.

Cattleya bowringiana

Jednoho dne jsem po obědě opět okukoval koutek s orchidejemi, přičemž mi pan Vobořil, který do této části zahrady často nezavítal, daroval květináč s orchidejí, pravíce: „Vem si tuhle bowringijánu, mě už to nic neříká… Mám ji několik desítek let a pochází přímo ze sběru, odkudsi z Guatemaly, roste tam prý někde na skalách a možná by se jí mohlo dařit i s těmi Tvými bláznivými sukulenty a kaktusy.“ Pan Vobořil nebyl kamarád s teplým prostředím skleníků, celou zimu trávil venku, kde prováděl průklesty, na jaře a na podzim výsadby. Léto nějak přečkal… Dodnes si pamatuji jeho legendární poučku. Když jsem se snažil vyčistit výsadbovou jámu od větších kamenů, okřikl mě: „Jen to tam nech – pamatuj si, že kámen v létě chladí a v zimě hřeje, mezuláne!“

Darovanou orchidej jsem pěstoval několik let a stihnul jsem z ní odebrat několik odnoží. Ty jsem rozdal kamarádům, což byl ten nejlepší počin, který jsem mohl ve vztahu k této vzácné rostlině udělat. Stalo se totiž, že v době, kdy zájem o rostliny byl přebyt zájmem „o život a jeho krásy“, jsem o rostlinu Cattleya bowringiana přišel. O mnoho let později, se můj dlouholetý kamarád Mgr. Pavel Hošek, tehdy i dnes redaktor vědeckého časopisu Vesmír, zmínil, že má na rozdání několik rostlin té katleje, kterou jsem mu před několika roky věnoval. Obrovsky jsem se zaradoval a jednu si vyprosil. Zařekl jsem se, že se k ní už nikdy nezachovám tak macešsky jako k té původní.

Druh Cattleya bowringiana pěstuji dodnes. V minulosti jsem jich opět několik rozdal a jedna našla bezpečí ve sklenících u Pavla Pavlíčka. Je to onen exemplář, který byl v plném květu vyfotografován a posléze publikován v příspěvku v lednových internetových novinách roku 2015. Tímto bych chtěl uvést na pravou míru sdělení, že se zřejmě jedná o primární hybrid Cattleya × bactia (C. bowringiana × C. gutatta). Nikoliv – rostlina na snímku je opravdu botanický druh Cattleya bowringiana.

Na závěr snad jen krátké sdělení, že tento druh se pěstuje poměrně snadno. Díky své téměř sukulentní stavbě stonků mu skvěle vyhovuje prostředí skleníku, ve kterém se pěstují kaktusy nebo jiné sukulenty. Každému, se zájmem o pěstování orchidejí, jej plně doporučuji, protože krása botanicky původních druhů je nepřekonatelná žádným sebesložitějším, uměle vypěstovaným hybridem.

V dokonalé úctě Libor Kunte

 zpět
Libor Kunte
E-mail: kuntelibor(at)volny(dot)cz

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630