Prosinec 2014 ve sbírce u Pavlíčků

V listopadových novinách jsem ukázal hezkou voňavou orchidej, a jestli někdo neví její jméno. Ozval se přítel Jarda Záhora s následujícím sdělením: Pokud je to skutečně botanický druh, tak by to mohla být Cattleya bowringiana. U nás je víc rozšířen primární kříženec Cattleya × bactia (C. bowringiana × C. gutatta). Rozdíl, pokud je nějaký – je k vidění na obrázku:

Cattleya × bactia (C. bowringiana × C. gutatta), foto Jar. Záhora

Rostlinu jsem skutečně před léty kupoval jako botanický druh, majitel se tímto okruhem rostlin hluboce zaobíral, lze předpokládat, že věděl, o čem mluví. Takže nyní si mohu zase zapíchnout správnou jmenovku (se jménem křížence v závorce).

Napsal mi pan Jiří Cerman (na posledních novinách visel obrázek jeho skleníku po sněhové kalamitě). Už mu bylo 80, něco pamatuje. Poslal mi obrázek jablonecké první předsedkyně, paní Löwové.

Bývalá předsedkyně jabloneckých kaktusářů
p. Löwová a p. Braniš

K tomu píše: „Naše parta kaktusářů je už jen formální, skládá se z 6 chlapů a 2 žen. Shází se jednou měsíčně u trochu vína, v rodině jednoho z nich v bytě (po dobu zimní) a jinak na dvoře, u skleníku. To je rodina, která tomu kaktusaření věnuje vše. Teď mě tak napadá, že mně silně připomíná i tu rodinu Vaší.Posílám Vám jednu jedinou dochovanou fotografii naši bývalé předsedkyně, vážené pani Löwové, zakladatelky kaktusářů v Jablonci. Rok nevím ale něco kolem 1958-60. Znal jste ji?“

No, já jsem tu dámu neznal. Kaktusařit jsem začal někdy v roce 1971, jezdit po sbírkách jsem začal jezdit o pár let později. Tehdy se hodně jezdilo pro krásné kaktusy do Jänkendorfu, do firmy pana Haude. I odtud jsem dostal od pana Cermana pár fotek, ty až v příštích novinách.

Nyní se v Chrudimi chystá spolková webová stránka, a chceme začít plnit rubriku (mj.) o spolkové historii. Je neuvěřitelné, jak málo fotografií z minulosti se najde. A chci tedy poprosit ty, kteří mají obrázky ze sbírek, výstav, zájezdů a spolkových akcí, nejen z Chrudimi. Prosím, pošlete mi je, oskenuji a obratem je vrátím. Fotka, kterou tady vidíte, je z balkonu našeho čestného předsedy, pana Jardy Baboráka, někdy z roku 1975.

Sbírka J. Baboráka, někdy z roku 1975.

Minule jste v novinách viděli fotku krásného exempláře Turbinicarpus alonsoi. Mezi lidmi prosakují informace, že vloni okresní inspekce životního prostředí opět ve sbírce na Plzeňsku zabavovala v soukromé sbírce tytéž rostliny. Přitom už před 12 lety se prokázalo, že semena T. alonsoi se do ČR dostala před účinností zákona, a do té doby platné předpisy se na tento druh nevztahovaly. Protože tehdy byl druh označen za druh v přírodě ohrožený vyhynutím, rozeslali jsme kaktusářům několik tisíc semen zdarma. Tím se tento krásný a snadno pěstovatelný kaktus masivně rozšířil mezi lidi a neznám nikoho, kdo by chtěl koupit rostlinu z přírody. A to je bezesporu ta nejlepší cesta, jak zastavit snahy o sběr rostlin v přírodě.

Tak zase za měsíc – Pavel Pavlíček

 zpět
Autor textu:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630