Říjen 2014 ve sbírce u Pavlíčků

Koukám na úvodní stránku našeho webu, kde pomocí anketních otázek návštěvníci hodnotí spokojenost s chrudimským Zamykáním sezóny. Zajímavé je, že celých 25% kliknutí akci hodnotí, jako nepříliš dobře organizovanou, resp. jako chaos. Zamyslel jsem se nad tím, co může být příčinou, ale moc mně toho nenapadá. Je fakt, že při příchodu do poněkud stísněných prostor burzy, to množství lidí, kteří se mezi sebou proplétají, bezděčně naprostý chaos připomíná. Bylo by asi dobře, aby ti nespokojení napsali do redakce, v čem jaké chyby vidí. Třeba by to šlo trochu vylepšit. I když mám pocit, že všichni chrudimští dělají, co mohou, aby akce klapala, aby vyhověli prodejcům i návštěvníkům.

Dobré zjištění ovšem je, že 75% kliků vyjadřuje spokojenost. Co ve mně však vyvolává pochyby je fakt, že akci stabilně navštěvuje tisícovka lidí, zatímco kliknutí je k dnešku 1600. Tak nevím.

Možná by bylo dobré, abychom při těchto novinách otevřeli i diskuzní fórum. Technicky sice nevím, co to obnáší, ale poptám se. To by ovšem vyžadovalo stálou péči nějakého administrátora, který by se o rubriku staral. Třeba se někdo ozve?

Ariocarpus kotschoubeyanus var. sladkovskyi PP 804

Ariocarpus kotschoubeyanus subsp. sladkovskyi, je jedna z řady forem (jmen) této miniaturky, kterou popsali Halda a Horáček v roce 1998. Je v této chvíli lhostejné, jestli se jedná o jméno, které většina pěstitelů posuzuje jako synonymum k typu. Důležité je, že kytička byla popsána na počest kamaráda, Mirka Sladkovského, který se mnou byl na mé první cestě do USA a Mexika (1990), a který překvapivě asi před měsícem odešel k Manituovi. Neméně důležité je i to, že se jedná o krásnou formu, sídlící v jílovito-písčitých naplaveninách, v místech, kde po deštích rostlinky přežívají řadu dní v bahně pod teploučkou vodou.

Turbinicarpus alonsoi PP 859

Další kaktus, který koncem října v mé sbírce kvete, je Turbinicarpus alonsoi. Je to slavný druh, kolem kterého byl v minulosti velký mazec, semena se k nám totiž dostala před účinností zákona, který to zakazoval, ale rostliny z nich se snažila inspekce zabavovat. Je to celé ke smutnému smíchu – kdo chce co zakazovat, když z pár kytek jsou plné hrsti semen?

Orchidea Cattleya bowringiana

V našem skleníku teď kvete hezoučká voňavá orchidea. Je to botanický druh, ale jmenovka se mi ztratila, najde se někdo, kdo by poradil?

Ferocactus latispinus PP 428, Ventura, SLP

V této chvíli kvete i Ferocactus latispinus PP 428, který roste kousek od hlavního města San Luis Potosí. Je to obdivuhodná rostlina, s trny zajímavých barev i tvarů. Květy jen podtrhují exkluzivitu celé kytky. Však také za pár peněz budou k mání i v jarním katalogu rostlin, který na webu pověsím do konce listopadu. Rostlina na obrázku je asi 8 let stará.

Ariocarpus bravoanus PP 422 (1)

Poslední dva snímky představují poměrně vzácný druh, Ariocarpus bravoanus. Oba obrázky tu jsou pro porovnání podoby. Pravokořenná rostlina, jež je hezky plochá, a rostlina roubovaná, která, lépe živená, roste spíše do kulovitého tvaru. Samozřejmě že ta plochá je řádově hezčí. Obě jsou umístěny těsně pod sklem, na nejteplejším místě skleníku, letní teploty okolo 50°C nejsou výjimkou.

Ariocarpus bravoanus PP 422 (2)

Za měsíc zase nashledanou – Pavel Pavlíček

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630