Vzácné ferokaktusy

Pepík Novák z Častolovic nám poslal pár obrázků exkluzivních kytek, které se v našich sbírkách ještě moc nevyskytují. Jako první je to Ferocactus latispinus, vzácná forma se žlutými trny a tedy i se žlutými květy. Tyto formy se vzácně vyskytují i v přírodě, mezi mnoha červenotrnými (a tedy také červenokvětými) se jen náhodou najdou tyto světlé formy. Zajímavé je, že potomstvo ze žlutých si tuto vlastnost (snad) podrží.

Ferocactus latispinus, vzácná forma se žlutými trny

Další vzácností je Ferocactus diguetii v. carmenensis. Pochází z několika málo semen, které byly nalezeny na ostrově San Carmen v Cortezově moři. Myslím, že těch pár (možná desítek) rostlin v republice by mohlo pomoci případné obnově populace na ostrově, neboť i podle tvrzení jiných cestovatelů, rostlin na ostrově je jen málo, a zřetelně nejsou v příliš dobré formě.

Ferocactus diguetii v. carmenensis

Posledním krasavcem je Ferocactus johnstonianus, který je endemitem na ostrově Angel de la Guarda, opět v cortezově moři u Baja California. Více informací o tomto zlatotrném fešákovi se dozvíte v článku Trnitá cesta na Isla Angel de la Guarda. A že dostat se na ostrov není žádná legrace, to uvidte v krátkém videu.

Ferocactus johnstonianus

zpět

Fotky pořídil Pepík Novák
Text Pavel Pavlíček

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630