Reakce na článek „Bakterióza?“

Vážení přátelé,
ve Vašich novinách se objevilo několik příspěvků, které se zabývaly problémem dosud neznámé choroby,likvidující ve velmi krátké době zdravé a prosperující rostliny ve sbírce. Podle toho jak byl popisován průběh této choroby se domnívám, že jsem s něčím takovým bojoval ve vlastní sbírce a proto mi dovolte podělit se s Vámi o několik zkušeností, které jsem v této souvislosti získal.

Acanthocalycium violaceum úplně zničené chorobou (1)

Kaktusy pěstuji ve dvou sklenících (polykarbonátovnících), které mám umístěny na chatě, tudíž se po většinu roku dostanu ke svým rostlinám jen o víkendech. O to větší překvapení mně čekalo, když jsem po příjezdu zjistil, že ještě před týdnem zdravá a kvetoucí rostlina je zcela zničená chorobou.Výše uvedené myslím velice dobře dokumentuje fotografie v příloze. Je na ní ještě před týdnem bohatě kvetoucí Acanthocalycium violaceum úplně zničené chorobou. Následovalo studium mě dostupné (tedy česky psané) literatury, ale nikde jsem se nesetkal s popisem podobného průběhu choroby. Nepomohly ani konzultace s přáteli z brněnského klubu Astrophytum. Zdá se, že se skutečně jedná o novou, v našich končinách dosud neznámou chorobu.

Acanthocalycium violaceum úplně zničené chorobou (2)

K průběhu choroby pozorovanému v mé sbírce mohu uvést, že první výskyt jsem zaznamenal někdy v roce 2009 až 2010 a to zejména v druhé polovině kaktusářské sezóny, vždy po zálivce. V situaci, kdy choroba likvidovala stále více rostlin v mé sbírce a nikdo nebyl schopen poradit, nezbývalo nic jiného než experimentovat a zkoušet různé přípravky v naději, že některý bude účinný. Vzhledem k rychlému průběhu choroby padlo moje podezření rovněž na nějakou „bakteriózu”. Pokud je mi známo, jedinými přípravky s částečně antibakteriálními účinky na našem trhu jsou měďnaté přípravky typu Kuprikol, popř. Champion. Oba jsem vyzkoušel. Dodnes jsou na některých rostlinách patrné modré skvrny, které tyto preparáty na rostlinách zanechávají. Zbývá dodat že bez úspěchu. Po těchto a dalších zkušenostech myslím, že bakteriální původ této choroby lze vyloučit.

Následovalo zkoušení různých dalších přípravků proti houbovým chorobám až jako téměř poslední z možných přišel na řadu všem asi dobře známý Previcur a Proplant (od jiného výrobce). Poslední na řadu přišly tyto přípravky proto, že je u nich uváděna účinnost proti půdním houbám, kdežto choroba která ničila moje rostliny evidentně napadala stonky a kořenový systém nechala bez povšimnutí. Přesto se mi pomocí těchto přípravků podařilo tuto chorobu nejprve potlačit, a dnes, po několika letech, snad mohu říci, že úplně zlikvidovat. Postřik aplikuji po každé zálivce, což je asi čtyřikrát až pětkrát za sezónu.

Později mi jeden známý (nekaktusář) poradil, že při Mendelově univerzitě v Brně existuje rostlinolékařské poradenství, kam je možno napadenou rostlinu zanést, a kde jsou schopni popř. patogen vykultivovat a určit. Je to ovšem spojeno s určitým poplatkem. Jeho výši jsem nezjišťoval. Bylo by jistě vhodné, kdyby se někdo obětoval a uvedený poplatek zaplatil. Pomohlo by to celé kaktusářské obci. Dále myslím, že by bylo nanejvýš vhodné, aby se k problému vyjádřili odborníci na danou problematiku, kteří v řadách kaktusářů určitě jsou.

S pozdravem
Jaroslav Dvořáček, Boskovice
 

zpět

Text a foto:
Jaroslav Dvořáček
dvoracekjaroslav(zav)email.cz 

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630