Opustil naše řady
M
ilan Tůma
(10. 5. 1942 – 5. 3. 2014)

Jsou období, kdy se mám dostávají do rukou jen smutné zprávy. Minulý měsíc jsme se rozloučili s bývalým předsedou KK v Ostravě MUDr. Plesníkem. O měsíc později odešel do kaktusového nebe další náš bývalý předseda pan Milan Tůma ve věku 71 let.

Milan Tůma při pikyrování semenáčků na zahradě, 2010

V květnovém čísle Ostníku 2012 byl obsáhlý článek o životě Milana Tůmy u příležitosti jeho 70. narozenin. S pěstováním kaktusů začínal hned po vojně, nejprve na okně a později v malém akváriu. Pracoval jako řidič z povolání, kde cestoval po celé republice.

V roce 1967 si postavil na zahradě u sestřenice skleník v Dobroslavicích. Od roku 1968 se stal členem Ostravské kaktusářské organizace, kde byl v roce 1975 zvolen do výboru ZO jako zájezdový referent. V dalších letech zastával funkce jednatele a předsedy, byl vynikající organizátor. Navázal kontakty a spolupráci s kaktusářemi v bývalé NDR, kde jsme měli v osmdesátých letech několik výstav kaktusů.

V roce 1985 se vzdává ze zdravotních důvodů všech funkcí, avšak členem stále zůstává. Prodělal několik operací, ale před dvěma a půl rokem jej postihla mozková příhoda, která ho upoutala na vozík. Dlouhá léta jako důchodce docházel ke mně na zahradu a občas něco vysel nebo přesadil semenáčky. Když jsem v zimě odjel na cesty, ochotně pohlídal teploty ve skleníku. Prakticky Milan Tůma mě v sedmdesátých letech přivedl do výboru ostravské kaktusářské ZO.

Milan Tůma v době, kdy začal jako mladík s pěstováním kaktusů

 

Milan Tůma ve skleníku v Dobroslavicích, 1982

Navázání spolupráce v NDR, 1983

Vpravo Tůma, Jutta a Jurgen Kracht z NDR, 1982

Tůma - posezení na zahradě, 2009

Tůma s Jindřichem Pospíšilem, 2009

Milan Tůma s Němci, 2010

Ostravští kaktusáři ztrácejí dalšího dobrého kamaráda, organizátora a pěstitele,
který velmi dobře propagoval Ostravské kaktusaření v republice i zahraničí.
Nikdy nezapomeneme.

Čest jeho památce!

zpět


Za Klub kaktusářů Ostrava
Lumír Král
Lumir.Kral(zav)seznam.cz
http://www.pavko.cz/kko/  

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630