Únor 2014 ve sbírce u Pavlíčků

Vypadá to, že letos bude mizerná úroda, neb únor je všechno možné, jen ne bílý, takže pole nesílí. Kaktusáři, kteří zimují ve sklenících, ušetřili na topení fůru peněz, takže jim třeba přijde vhod upozornění, že je nejvyšší čas na objednávku rostlin z naší bohaté nabídky tvrdě pěstovaných semenáčů. Nabídka je součástí těchto novin.

Mammillaria coahuilensis

V únoru už kvetou další miniaturky, nyní vybírám jednu z nich – Porfiria schwarzii, dnes vedenou jako Mammillaria coahuilensis. Drobná kytička, jejíž květ už znamená předzvěstí jara (a má hodně podobnou barvu, jako bledulky), se zamotanou historií. Jako autor popisu je veden Boedecker, ale také náš A. V. Frič. Později bylo rodové jméno správně přejmenováno na Mammillaria, ale protože druhové jméno schwarzii už v rámci rodu existovalo, bylo změněno i toto podle státu, kde se vyskytuje, tedy coahuilensis.

Mammillaria coahuilensis, Echido Lucio Blanco, Mala Noche, Mexiko (2011)

Na tu kytičku mám hezkou vzpomínku. Když jsme v roce 2011 překonávali rozlehlou naplavenou pánev (Laguna de Mayran), Libor zahlédl v ploše něco červeného. Zastavili jsme na místě, vyběhli – a už jsme fotili kvetoucí Ariocarpus kotschoubeyanus. Už už jsme se vraceli k autu, když jsme zahlédli další kvítek, nenápadný, a zatažený pod úrovní vyschlého terénu – právě tuto M. coahuilensis. Pak se náš zrak procvičil a viděli jsme jich ještě několik.

 Echinomastus mariposensis PP 542

Docela často se mi stává, že si rád v různých nabídkách koupím rostliny pod svým PP číslem. I tuhle rostlinku, Echinomastus mariposensis PP 542 jsem si koupil až po letech od nálezu pár km od Cuatro Cienegas. Dobře si pamatuji na ten nález, v příkrém svahu na úzkých rovinkách. Tenkrát jsem se v tom terénu pohyboval docela s jistotou, dnes…?

 Mammillaria giselae

Poslední kytička, která mi v únoru svými kvítky udělala radost, je něžná miniaturka, Mammillaria giselae. Pokoušel jsem se ji opylit, ale zdá se mi, že na štětci nenechala žádný pyl. Vzpomněl jsem si, že prý (snad) pan Fleischer při sprašování otřel štětec o zpocené čelo. Spekulovalo se o tom, že na štětci jednak lépe ulpíval pyl, jednak že kyselé prostředí stimulovalo bliznu k lepšímu přijetí a klíčení pylových zrnek. Kdo ví, možná, že někdo ze čtenářů má podobné (nebo jiné) zkušenosti?

Na závěr se zmíním o nové vychytávce v horní části úvodní stránky I. N. Cact.cz – Google vyhledávači. Najde všechno, co je za ty léta na našem webu uloženo. Například slovo slovo PIVO se v novinách vyskytuje 185x, slovo KRÁSA 61x ale slovo HNUS najdete jen 1x. Z toho se nechají odvodit i preference autorů našich novin, které se asi markantně liší od preferencí autorů, přispívajících do zpravodaje Knihovny akademie věd ČR.

Tak zase za měsíc – Pavel Pavlíček

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630