Jak se (také) hledají kaktusy

Obr. 1 - Laguna Mala Noche (špatná noc)

Je odpolední teploučko, něco nad třicítkou, a my směřujeme naší Tojótou ke kopcům cestou necestou, po terénu, který připomíná obrovitý vyschlý rybník. Zastavujeme, abychom se rozhodli, kterým směrem pokračovat.

Obr. 2 - Ariocarpus kotschoubeyanus, Ejido Lucio Blanco, Mala Noche

Pro Pavla tento okamžik znamená impuls k zahájení rituálu, to jest otevřít hieleru (jeleru), což ve španělštině sice znamená „žluč“ – ale jinak se tak také říká nádobě jíž u nás říkáme termobox. Tam jsou úhledně srovnány plechovky s pivem tak, aby se jich na co nejmenší prostor vešlo co nejvíce. Pavel (Franc, statkář od Roudnice) rozdá ostatním po plechovce, a za tímto aktem obvykle následuje klasické cvaknutí s jemným zasyčením, doprovázejícím otevřením uzávěru plechovky. Leč dokončení rituálu přerušil Liborovo výkřik – ty vole – sou tu kočky.

Obr. 3 - Porfiria schwarzii, Ejido Lucio Blanco, Mala Noche

No, to by nebylo nic divného, v takovém terénu drobounké kočky bývají, ale aby byly vidět už z auta, to se nám ještě nestalo. Rozhoduji, že do setmění musíme říkat Liborovi výsadní přezdívkou „Sokolí oko“ – a už se shýbáme k zemi a hledáme v tom zaschlém a rozpraskaném blátě další jedince.

Obr. 4 - Porfiria schwarzii, Ejido Lucio Blanco, Mala Noche

Pouštní ticho přerušil další výkřik Sokolího oka – „WAAUU, klucí, sou tu porfírky! Do prdele, to je nález, tomu nevěřím!“

Obr. 5 - Porfiria schwarzii, Ejido Lucio Blanco, Mala Noche

Rozběhli jsme se k němu – a fakt. Ve škvíře bahna si sedí, schovaná pod terénem, aby se moc nepřehřívala – a ještě ke všemu si kvete. A jak se tak díváme kolem, je jich tady spousta, zhruba v desetimetrových odstupech, a většina z nich kvete. Mezi nimi sem tam rostou i kočky (Ariocarpus kotschoubeyanus).

Obr. 6 - Porfiria schwarzii, v době sucha zalézají pod zem - žaluziový efekt

A když si přátelé prohlédnete ten terén, řekněte upřímně – napadlo by vás někdy hledat tak skvostné kaktusy v takovém marastu?

Obr. 7 - Pokud chcete ten skvost vidět - jsou tu souřadnice

Pozn. red.: Porfiria schwarzii je jméno od našeho cestovatele A. V. Friče. Posléze byla kytička převedena do rodu Mammillaria a jelikož tady už druhové jméno schwarzii existuje, byla přejmenována na coahuilensis (podle mex. státu Coahuila). Ale protože se jedná o nález našeho Friče, pro nás to už bude provždy Porfiria!
 

Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek(zav)chrudim(t)cz
 

zpět