Popelničák č. 4 a 5 – Lobivia pentlandii
aneb Kdo to dýl vydrží

Konečně se dostávám k lobívkám! V průběhu let jsem si jich vyřazených dovezl víc, ale tahle – to tedy byl oříšek. Nikdy bych nevěřil, že tak snadno pěstovatelná rostlina může takhle vzdorovat mým snahám o rozumnou domluvu. Kde jsem k ní přišel? Nejmenoval jsem dosud, nebudu jmenovat ani teď, ale bylo to v jižních Čechách, u velice známého, populárního a skvělého člověka, který…, ne, to už bych napovídal příliš. Jeho sbírku jsem už z minulosti dobře znal. Věděl jsem, že ve sbírkovém skleníku bude na co koukat, ale dá to fušku se do něho dostat. Věděl jsem i to, že v prodejním skleníku nic z mého oboru nenajdu a stejně si v něm na závěr vyberu něco pěkného a budu se divit, jak to že to doma ještě nemám.

Lobivia pentlandii (1)

Přivítání tradičně bouřlivé, skupiny se rozprchly po svém a já automaticky zamířil tam, kde už jsem jednou před časem byl, tedy za množárenský skleník. Nebyl jsem zklamán. Ležel tam květináč (10x10 cm) a v něm skoro 20 cm vysoká lobívie, něco mezi pentlandii a pampanou, říkal jsem si. Dole průměr cca 7 cm, trny tenké, asi 5 cm dlouhé. Vrchní část sotva poloviční a trníčky do centimetru. Seschlá jak po roce žízně, vypadala, jako když už to má za sebou. Mrtvá ale nebyla a mě zaujala několika věcmi. Jednak ta výška, dále žádné odnože ani stopy po nich, nizoučká a ostrá žebra v hojném počtu a i trny, které nebylo možné odlišit na středové a okrajové. Zvláštní rostlina, spíš ta pampana než pentlandii. Když mě s ní majitel viděl, chechtal se už předem, jóóó našels ji, ale s tou už asi moc nesvedeš.

Doma následovalo, co následovat muselo. Kontrola kořenů prozradila, že vlastně žádné neexistují a že to všechno pohromadě drží jen pár tlejících dřevnatých zbytků. Tak došlo na řezání. Co vám mám povídat, nakonec zůstal asi pěticentimetrový zdravý vršek, ale tak seschlý, že nějaká snaha o zakořeňování představovala science fiction. Co s tím? Kdysi jsem v časopise četl o tzv. transfúzi vody, teď jsem si na ni vzpomněl. Trochu jsem do vody přicvrkl Previcur a za pár hodin se ten zbytek kytky skoro zdvojnásobil. Teprve nyní se dalo uvažovat o zakořenění. (Všimněte si, že ani v této kritické chvíli mě nenapadlo se pokusit o roubování!)

Lobivia pentlandii (2)

Jenže… Do konce sezóny se nestalo vůbec nic. Ani kořínek. Na zimu šla do sklepa s ostatními, na jaře zase ven do fóliáku a… Celou sezónu opět nic. Jen zase seschla. Takže druhá zima ve sklepě. To už sesychala tak, že jsem to vzdával. V únoru jsem nevydržel, položil ji na vlhký písek. Čekal jsem, jestli nezačne plesnivět, ale světe div se. Nejen nezplesnivěla, ale dole se konečně ukázal zárodek něčeho, co by se mohlo stát kořenem. Za další dva měsíce, téměř dva roky poté, co jsem si ji dovezl, jsem ji mohl zasadit. Trochu se napila a znovu se nedělo nic. Zřejmě budovala kořenovou soustavu. Až na podzim vyhodila nahoře jednu jedinou areolu a na ní pár trnů. Ale jakých! Na tom holém tělíčku najednou nahoře trčely sedmicentimetrové jehly.

Příští sezónu už bylo vidět, že se se životem smířila. Nekvetla, ale začala růst a podzimní trny už přesahovaly 10 cm. Navíc udělala něco, co jsem na lobíviích ještě snad nezažil. Ona ty své jehláky netahala jen na nových areolách, ale obalila se jimi celá až od země! Následující jaro poprvé u mě vykvetla a já byl v sedmém nebi. Květy sytě žluté. Já v té době měl snad stovku pentlandek, i žlutokvěté, ale žlutokvětou s dlouhými trny ne. Trpělivost se mi vyplatila a moje záliba v „odpadech“ tuplem. Jen tu jmenovku jakou tomu dát. On i ten květ byl tak nějak někde mezi pentlandkou a pampanou. Zůstala tedy zatím bez jmenovky.

Lobivia pentlandii (3)

O rok později, v roce 2010 jsme byli na zájezdu po severozápadě Čech. Zrovna byly volby a my v sobotu večer v televizi sledovali sčítání hlasů. V neděli jsme se pak pohybovali v okolí Ústí nad Labem a v jedné sbírce se na mě usmála náhoda. Za skleníkem stálo v úkrytu několik různě znetvořených kaktusů a mezi nimi lobívie, která jako kdyby té jihočeské z oka vypadla. Snad jen trny měla kratší a tmavší. V horní části měla podivnou jednostrannou zaškrceninu, což byl zřejmě důvod, proč stála tam, kde stála. Šel jsem s ní k majiteli s tím, že přesně takovou mám jednu doma a tudíž by se mi hodila a snad poprvé jsem nezaregistroval pohled „to je vůl“. Naopak bylo vidět, že pan majitel má s rostlinou jiné záměry, než je likvidace.

Pomohl mi kolega - „Pane X, von to je expert na lobívie, von přeložil Rausche a psal do Chrudimskejch novin ten seriál o nich, u něho by se měla dobře“, a kytka byla moje. Nechtěl za ni majitel nic, některý kytky se prostě neprodávají. Tak jsem tam aspoň nakoupil ještě kdeco. Tahle rostlinka si na moje podmínky zvykla snadno a další jaro už kvetla. Opět žlutě, ale tentokrát typický pentlanďácký květ. A tak je jako pentlandii od té doby vedu obě. Trochu mě mrzí, že ani jedna netvoří pyl, vzájemné sprášení tedy není možné. Letos jsem je ale sprsknul pylem od sice růžovokvěté rostliny, ale s extrémně dlouhými fousy. Možná, že za 10 let budou k dispozici semenáčky.

zpět

Text a foto:
Honza Čáp z Kratonoh
E-mail: cap.jan(zavináč)volny.cz

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630