Stenocactus spec. Lx 221, Pachuca

Stenocactus spec. Lx 221, Pachuca

Zdravím z Bratislavy,
Stenocactus LX 221? Myslím si, že jde o kytičku z pohoří Real de Monte, které je nad městem Pachuca. Dle mého názoru jde o Stenocactus lexarzai (dle systému H. Bravo). Menší počet zjištěných okrajových trnů jak 8 - 6, 7 odpovídá variačnímu rozptylu v domovině. Meyrán uvádí, že popis S. lexarzai (1942) je neúplný, takže tyhle rostliny by se měly jmenovat S. heteracanthus (1922). Snad Vám to pomůže.

František Hájek
e-mail: hajekf(zav)zoznam.sk

A co na to brněnský znalec rodu – Jaroslav Záhora?
A co já na to? Z reakce nevyplývá, zda se autor kloní spíše ke jménu heteracanthus, nebo k daleko mladšímu jménu lexarzai. Dle mého názoru je jméno lexarzai synonymem pro heteracanthus. Studijní číslo Lx 221 Pachuca představuje krásný heteracanthus.

Echinofossulocactus heteracanthus nad městem Pachuca, únor 2005

Tak snad ještě pro porovnání snímek divoké rostliny Echinofossulocactus heteracanthus z jednoho návrší nad městem Pachuca pořízený v únoru 2005 a letošní pohled do sbírky Pavla Pavlíčka.

Sbírka Pavla Pavlíčka

Zdraví Jaroslav Záhora
e-mail: zahora(zav)mendelu.cz

Mimochodem, pan Záhora po zevrubném studiu trvá na tom, že rodové jméno Echinofossulocactus má prioritu před jménem Stenocactus. Pana Záhoru požádáme o podrobnější rozbor problému. Mně osobně se více líbí jméno Stenocactus, ale jen proto, že je to kratší (-; Pavel Pavlíček.

 zpět
Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630