Červen 2012 ve sbírce u Pavlíčků

Mammillaria luethyi

Červen a hlavně červenec, to jsou doby dovolených a skoro není dne, kdy by se tu nějaký dovolenkář, projíždějící kolem Chrudimi, nezastavil. Jsme tomu rádi, naše nabídka je široká, od vzácných sukulentů až po dobrou nabídku kaktusů, dokonce se tu najde trochu z jižní části Ameriky. A tak se těším, že se zastavíte i vy, rádi Vás uvítáme.

Prodejní skleník

Mammillaria luethyi – svého času drahá, hýčkaná, fotografovaná a hledaná hvězdička, dnes běžný průvodce našimi  sbírkami. Stojí za to ji sem tam ještě připomenout. A navíc – odnože docela dobře zakořeňují a jako pravokořenná je ještě krásnější.

Johanka od sousedů

Opět výzva – pokuste se naaranžovat pěkný obrázek, kde je spojení kaktusy a děti. Dnes ukazuju Johanku od sousedů, kaktus co drží – to je sulkorebucie.

Stenocactus spec. Lx 221, Pachuca

Stenocactus z okolí Pachuca. Tam lze najít několik druhů, určitě nám o tom někdy napíše informaci znalec rodu, Jarda Záhora. Sám bych si v tom rád udělal alespoň trochu jasněji. Tento kaktus pochází ze sběrů Aliho Luxe (Bratislava), je nabízen pod polním číslem LX 221.

Astrophytum capricornemajor“ PP 1560, Espinazo

Moji miláčci – astrofyta. Dnes chci ukázat krásnou formu A. capricornemajor“ PP 1560 z kouzelného kopce Espinazo, na hranicích NL/Coah. Kopec je jaksi „posvátný“, stojí na něm desítky křížů, je to poutní místo. 

Kopec Espinazo

A rostou tam famózní kytky, častěji extrémně bílé, s tvrdými trny – člověk by si je hnedle spletl s A. niveum.

Astrophytum capricornemajor“ PP 1560

Thelocephala aerocarpa – droboučká kytka, které v přírodě nad zem koukají jenom milimetry. Však byl pro ně dříve pojmenován i rod Chileorebutia - a tedy čilské rebucie, dnes je zase myslím strčili do velkorodu Eriosyce

Thelocephala aerocarpa

Ale pro mne to budou stále thelocefaly, neboť nová řazení kdesi publikovaná jsou stejně jenom doporučení, a je jen na jednotlivcích, zda se jméno respektuje. Eventuálně i na autorech, kteří mají největší vliv na to, zda se jméno mezi lidem vžije. My jsme ovšem desetiletí žili pod představou, že Eriosyce jsou veliké kytky – také se jim říkalo ferokaktusy Atakámy, a bylo jich vlastně jen pár druhů.

Semenáčky Stenocactus phyllacanthus

V minulých novinách jsem se zmínil o přeměnách semenáčků Stenocactus phyllacanthus, a tady no obrázku je to vidět zcela názorně. Jak dětské – tedy juvenilní – stadium se mění a na rostlinkách začínají rašit ty správné, silné trny.

A tak zase za měsíc, v zářijových novinách se dozvíte o programu přednášek
při Zamykání sezóny, a to už bude doba pro kaktusáře trochu smutnější.

 Pavel Pavelíček

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630