Ještě k výsevům Ferocactus johnstonianus

Vážený pane Pavlíčku,
reaguji na Váš článek o klíčivosti johnstonianusů. Já mohu konstatovat, že jsem semena od Vás vysel stejně jako ostatní, tedy letos Sclero, Pedio a Fero.

  1. Už asi 6 let nemořím, nepropírám atd.

  2. Vysevám do směsi  Zeolitu (výhradně od Vás).

  3. Zaleju destilkou s Previcurem, Thiramem a Wuxalem

Letos mi zplesnivěly 2 porce Sclero a udělala se zelená řasa na 3 porcích Fero. Podotýkám, že jsem vysel přes 200 porcí. Obecně v posledních letech při použití destilky, Previcuru a Thiramu v podstatě nevím, co jsou plísně ve výsevu, každý rok se pohybuji nad 150 krabiček výsevů.

Johnstonianus vyklíčil docela hezky, ani jsem to nepočítal, což znamená, že to bylo bezpečně nad 50%.

Jinak mám dvě záhady. Tak perfektní klíčení, jako v čistém zeolitu u Sclero a Pedio jsem nikdy nezažil.
Druhá záhada je, že jsem vyséval za zcela identických podmínek na dvakrát  semena ze stejných zdrojů, v rozpětí 2 týdnů. První výsev byl opravdu skvělý, fero a Pedio odhaduji na 90%, Sclero bez skarifikace okolo 50%. Druhý výsev po dvou týdnech naprosté fiasko, některé porce 0%, ale i spolehlivě klíčící druhy jako Fero maximálně 20%. Nejsem pověrčivý a jsem dost racionální, i díky svému vzdělání, ale asi začnu studovat měsíční fáze, nic jiného mě nenapadlo.

V zeolitu mají mimo jiné 2 měsíční Sclero pubispinus, spinossior a polyancistrus SB 1967 vše od Bracka kořeny délky cca 5cm!!! Nic podobného jsem ještě za desítky let neviděl.

Mám ale také značné neúspěchy co se týká roubování. Zjevně mám ve skleníku usazenou nějakou potvoru, protože v zimě se mi dost dělají rezavé skvrny na růstových vrcholcích Astrophyt a na bocích bicolorů, latispinusů a recurvusů. Letos mi to úplně zničilo dva 35leté recurvusy velikosti cca 50 cm prům.!!! Jistě je Vám jasné jak mě to vzalo, byly to moje semenáče. Nejhorší je, že se  asi nanese ta potvora na řeznou plochu při roubování a je to v háji. Vůbec nevím co s tím, trvá to už 3. rok. Už letos nechávám Pedio i Sclero raději neroubované. Pokud vezmu podnože z chalupy v jižních Čechách, tak se to neobjeví.
Neměl byste nějakou radu??? Mancozeb na to nezabírá, Thiram také ne.

S díky a pozdravem
MUDr. Jiří Hanzelka

Pozn. red.: Má někdo ze čtenářů nějakou radu nebo podobnou zkušenost? Napište nám do redakce, nebo přímo na adresu: jirihanzelka(zav)gmail.com.
 

zpět

Autor:
MUDr. Jiří Hanzelka
E-mail: jirihanzelka(zav)gmail.com

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630