Komentář k Sedum goldii

Zdravím vás vážená paní Dagmar,
Jen bych si dovolil komentovat, váš poslední příspěvek v Chrudimských Novinách.
Sedum goldii bylo nalezeno, mým dávným kamarádem, dnes již nežijícím, Dudley B. Goldem z Cuernavaca, MX, který se mnou laskavě a neúnavně cestoval po jižním Mexiku.

Sedum golddii pak popsal další můj kamarád dr. Jorge Meyran z Cd. México, jako Graptopetalum goldii. Lze nahlédnout do publikací jako „Las Crassulaceas de México“ (Meyran, 2003).

Měl jsem možnost tuto rostlinu na nalezišti v Oaxaca vidět, dokonce i dovézt sem do ČR v roce 1979. Rostlina na vašem obrázku zcela odpovídá, našim sběrům a zřejmě z nich také pochází (co jsme s Rudolfem Šubíkem dovezli do BZ, Př. f. UK).

Jenomže to není hybrid, ani kultivar zasloužející si být označený jednoduchými uvozovkami. Je to skutečně původní druh, který roste ve střední části státu Oaxaca, v Sierra Mixteca, asi 2000 m n. m. u Cuiotepec, v přírodě nádherný, stříbřitě zbarvený keříčkovitý druh. Nedaleko roste i Echeveria laui, dokonce v Srra. Mixteca rostou v jednom údolí společně.

Květy, koruní květní lístky, petaly má barveně tečkované, stejně jako je tomu u všech druhů rodu Graptopetalum (mimo Tacitus bellus, který je odlišný i v počtu chromozómu a jaksi neprávem do Graptopetaum „zasunut“). 

Podle mne a Meyrana je to tedy Graptopetalum goldii

Ovšem klasifikace S. Alexandera jej podle počtu chromozómů řadí do rodu Sedum. Příroda je složitá. Informace na Google, zejména od amerických autorů jsou velmi nedostatečné, ba často chybné, chce si je to všechny ověřit.

Nechť se Sedumu goldii u nás daří.
Zdraví vás Jan Říha

zpět

Autor:
Jan Říha
E-mail: riha.j(zav)sendme.cz

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630