Mexické druhy rodu Sedum, díl 2.

Sedum alexanderi  Eggli (2001)

V mexickém státě Oaxaca, na vrchovině Cerro Guiengola, ve výšce 1000 m. n. m. se vyskytuje zajímavý a v kultivaci vzácný druh rozchodníku, Sedum alexanderi. Tento keřovitý rozchodník je blízce příbuzným s dalším druhem Sedum allantoides, které se v našich sbírkách občas objevuje.

Sedum alexanderi

S. alexanderi vytváří vytrvalé keře vysoké do 20 cm. Silné sukulentní stonky, stejně tak jako sukulentní, široce lopatkovité listy jsou světle zelené barvy s nažloutlým nádechem a jemným namodralým ojíněním. U této rostliny, stejně tak jako u S. allantoides, je unikátní květenství ve tvaru laty, dosahující až 30 cm délky. V zimním období se otevírají pětičetné bílé květy (někdy se zelenkavým nádechem), s purpurovým žíháním, připomínající květy rodu Graptopetalum.

Sedum alexanderi

Pěstování není nikterak náročné, jen je nutno se vyvarovat, tak jako u většiny mexických rozchodníků, přímému úpalu a přeschnutí substrátu. Protože rostlině vyhovuje zvýšená vzdušná vlhkost, nejvhodnější způsob zavlažování je odpolední mlžení. Ideální nádobou pro zdárný růst je širší miska. Rostlina vytváří zpočátku vzpřímený rozvětvený keř, který se díky váze robustních, až 1 cm silných stonků a velkých sukulentních listů stává poléhavým. V užší nádobě stonky přepadávají přes okraj a rostlina je spíše nevzhlednou než ozdobou sbírky.

Sedum alexanderi - květenství

Pro přezimování je nejvhodnější chladné stanoviště s teplotou okolo 6°C. Díky vysoké sukulenci přečká rostlina dobu klidu od listopadu do března i bez udržovací zálivky, aniž by došlo k jejímu poškození nebo přeschnutí.

Sedum allantoides

Shodné vlastnosti i podmínky pěstování má již zmíněný druh Sedum allantoides, s listy modrozelenými ve tvaru připomínajícím prohnutou klobásku.

Sedum allantoides

Informace o těchto dvou druzích by nebyly úplné, kdybych se nezmínila o třetím mexickém rozchodníku. Sedum allantoides 'Goldii'. Kultivar vzniklý křížením obou druhů, který si zachoval zbarvení a tvar listů po S. alexanderii a robustnost po S. allantoides. Ve své sbírce rozchodníků jsem měla jako první právě tento kultivar a postupně v dalších letech jsem získala oba botanické druhy. Až když jsem všechny tři rostliny postavila vedle sebe, bylo mi jasné, že podobnost kultivaru není čistě náhodná.

Sedum allantoides 'Goldii'

Sedum caducum (díl I.)

zpět

Dagmar Petrlíková
E-mail: sedum@sedum.cz 
www.sedum.cz 
www.krasa-netresku.cz

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630