Jedenáctka v Mexiku 6)

Seriálek Petra Šimona

Je středa 10. 3. 2010, ráno s čajem a polévkou do hrnečku. V noci foukal silný vítr a tak vstáváme dokonale osušeni. Dopoledne navštěvujeme lokalitu Gymnocactus beguinii. Populace se nachází na dosti znečištěném místě před městem Galeana.

Obr. 52 - Krasavec ze smetiště - Gymnocactus beguinii

U Volkswagenu máme píchlou pneumatiku. Jsme nuceni vyhledat opravnu. Na tomto místě jsem pořídil jednu z nejzajímavějších fotografií celé výpravy. Jde o detail ráfku mexického tuningu Golfa.

Obr. 53 – Z pěti na čtyři a nakonec stačí tři

Pokračujeme směr La Ascencion, kde u „Cienegellas“ jdeme na loučku u lesa. Právě zde kvetou Echinocereus knipelianus a Echinofossulocactus sp.

Obr. 54 – Stenokaktus (Echinofossulocactus) spec.

Byl to nádherný zážitek i proto, že množství rostlin bylo veliké.

Obr. 55 – Echinocereus knipelianus

Přejíždíme do Arramberi na oběd. Dalším plánovaným místem naší výpravy byly vodopády El Salto. Jde o kaskádu menších vodopádů v délce několika kilometrů. Nachází se zde i firma, která se zabývá chovem sivenů amerických.

Obr. 56 – Vodopády El Salto

Noc trávíme u koupaliště za Arramberi. Štípou zde mušky, proto nejsme u ohýnku příliš dlouho a jdeme spát.

Je čtvrtek 11. 3. 2010, po čaji a sbalení navštěvujeme lokalitu Marmolejo. Z kaktusové flory jsou zastoupeny: Thelocactus conothelos var. aurantiacus, Ferocactus steinesii, F. echidne var. victoriensis, Ariocarpus retusus (confusus), Echinocereus sp., Coryphantha sp., Mammillaria sp., Neolloydia sp.

Obr. 57 – Zlatý květ Thelocactus conothelos var. aurantiacus

Po přesunu k La Soledad studujeme lokalitu Turbinicarpus pseudopectinatus.

Obr. 58 – Turbinicarpus pseudopectinatus - nádherná minatura

O 500 metrů dále v kopcích kvetl Gymnocactus subterraneus.

Obr. 59 Gymnocactus subterraneus - malý krasavec   

A do třetice nedaleko kvetl Encephalocarpus strobiliformis.

Obr. 60 – Encephalocarpus strobiliformis

Doprovodnou vegetaci tvořili Ferocactus steinesii, Thelocactus bueckii, T. bicolor, Echinocereus palmeri, Coryphantha sp., Mammillaria sp., Echinofossulocactus sp. (květ). Ve městě Doctor Arroyo jsem si vyměnili peníze a v Matehuale jsme absolvovali návštěvu supermarketu. Stanovali jsme jižně od města.

Je pátek 12. 3. 2010, brzký budíček a chladné ráno. První dnešní lokalitou je kopeček za vesnicí El Herrero. Rostou zde Turbinicarpus macrochele var. fraileanus a Ariocarpus fissuratus var. hintonii. Doprovodnou vegetací byl Thelocactus hexaedrophorus a Ferocactus steinesii.

Obr. 61 – Ariocarpus fissuratus var. hintonii

Dalším plánovaným místem, které jsme chtěli vidět, byla lokalita s novou lofofórou. Hledali jsme ji nedaleko Estacion Vanegas. Společně zde rostl Ariocarpus kotschoubeyanus. Můj zdravotní stav se však zhoršil a nemohu vám tedy poskytnout obrazovou dokumentaci. Potil jsem se v autě s celkem dost intenzivní chřipkou. Další noc jsme strávili před městem Valparaíso.

Jedenáctka v Mexiku - díl 1. | 2. | 3. | 4. | 5.

Petr Šimon
E-mail: shimon(at)seznam(dot)cz
 

zpět