Reakce na článek Oldy Fencla


Ahoj lidi,
tak jsem se prokousal článkem Oldy Fencla Darwin vs. Kaktusáři v I. N. a zjišťuji, kolik slov se dá napsat o takové věci. Já bych viděl problém zcela někde jinde a možná, že by to chtělo říct nahlas. Podle mě jde o konflikt botaniků, kteří hledají věci společné a podle toho sestrkávají kytičky pořád k sobě a tak se možná jednou opět dožijeme sběrného rodu Echinocactus (extremní magorie v tomto ranku jest přiřazení frailejí k astrophythům na základě podobnosti semen). Na druhé straně jsme my - sběratelé a zahradníci, které zajímá to, čím se ty jednotlivé kytičky liší a v čem jsou jiné. A tady na sebe narazíme.

Například jest nabíledni obrovská variabilita lobivií či sulkorebucií, u kterých říci, zada je to ta nebo ta je na pováženou ( a my je přeci pojmenovaný chcem nějak mít), no a ve stejném prostoru za stejných podmínek ve stejném počasí na stejné skále rostou rebutie, jejichž vnitřní variabilita se mi jeví nepatrnou a má-li kytka jiný květ, jinak stavěné otrnění či jinou strukturu žeber, pak je to určitě něco úplně jiného. Takže na jedné straně chápu botanika Rausche, který třeba mediolobivie redukoval na nějakých pár druhů s pár varietami, na druhé straně se bojím , že postupným odbouráváním těch odlišujících jmen a číslíček skutečně docílíme při sprašování jednotného vzhledu rostlin (při krátkověkosti a rychlosti reprodukce rebutiíí v pár letech) a už nikdo nebude pátrat po tom, zda to byla pygmaea eos, nebo pygmaea elegantula.

Zkrátka - nikdy to nebude pro zahradníky a pro botaniky stejný. Což je trabl. Moc se přimlouvám za to, abychom sice každý po svém respektovali nějaký ten systém v jménech, ale nedali se ukecat tím, že je to jedna kytka a pokud možno při sprašování a množení respektovali ty „zahradnické“ lahůdky a odlišnosti, lokality a sběrová čísla.

Ono by se totiž za pár let mohlo stát, že někdo přijde na něco jiného, ale materiál, který by to dokumentoval, už ve sbírkách nebude - viz třeba příklad mnoha mamilárií, které - neustále slučovány a odkazovány do synonymie už ve sbírkách prostě nejsou a nebudou - kdo by to z toho Mexika tahal, že ano, když to je všechno stejně magnimamma. A to je záležitost, kterou moderním taxonomům je míti za zlé - redukce jmen v systému vede k redukci rostlin ve sbírkách. Naproti tomu opačná aktivita nevede k obohacení sbírek, ale k ťukání na čelo či jiným znevažujícím gestům. Obojích projevů na toto téma je u nás požehnaně.
 

Text: Pavel Urbánek
E-mail:
abckaktus(at)seznam(dot)cz
 

(C)

zpět