Odezvy na článek „Fotografování”


Milý pane Pavlíček,
předem Vám blahopřeji k hezkým fotografiím a píšu Vám několik postřehů k fotografování kvetoucích kaktusů. Dnes jsem si četla netové noviny Cact.cz a objevila i Váš článek. Já sama pěstuji na svých oknech v paneláku hlavně různé sukulenty, ale kaktusy a všechno co kvete  v krásných a nehostinných krajích mě uchvacuje. Pracuji celý život v oblasti reklamy, fotografuji jako trochu poučený amatér, ale protože se již dvacet let živím jako reklamní grafik, fotografie skenuji, retušuji a upravuji podle potřeby, takže si troufám tvrdit, že jsem toho už viděla hodně a mám už vycvičené oko na to, co je dobré a co horší. Posledních sedm let jsem zaměstnaná jako firemní grafička ve velké firmě, která vyrábí betonové výrobky a každé dva roky vydávám dvousetstránkový katalog zboží, takže mi rukama projdou fotky vlastní i jiných fotografů a vím co umí udělat pozadí s barvou výrobku. S krásně kvetoucími kaktusy je to podobné.

Tedy k věci. Pokud budete fotografovat kvetoucí rostliny pro kalendář, obal knihy nebo něco podobně atraktivního lze připustit nějakou barvu pozadí, lepší jsou teplé tóny ( červené, pískové, okrové ) plochy pozadí, které budou matné a ne moc tmavé. V tom se Vaše papíry docela osvědčily. Modrou bych vypustila, ztmavuje obrázky a trochu mění barvu květů, černá matná je velmi zajímavá, ale je nutno fotografovaný objekt asi trochu přisvítit.

Pokud však chcete zachovat co nejvěrněni odstíny květů i těl rostlin, pokud má fotka mít charakter katalogového snímku, zapoměla bych na všechna barevná pozadí a držela bych se stylu u Vaší fotky č. 1 - za kaktusem jemný písek, omítkovina apod. Prostě něco více přírodního. Jde o to, aby diváka uchvátila krása rostliny, nikoli pozadí. Skoro bych řekla, že pozadí by si nikdo neměl ani všimnout - což u barevných ploch není možné. Takže já radím  " méně znamená více " - pokud možno světlé jemně zrnité pozadí tvořené čímkoli, dá vyniknout květům, trnům, barvě těla kaktusu. Co tak zkusit kus nějaké té strukturované jednobarevné tapety s matným papírovým povrchem, ale zase pozor - jen jemné vzory plastických povrchů, které na fotce skoro nebudou vidět.

Tak hodně štěstí s pichlavými přeborníky v umění žít a přežít 
a rozkvetlou sbírku každý rok Vám přeje
E. Č. z Olomouce


 

Dobrý den,
protože se sama pokouším fotit (nejen kaktusy), tak mě zaujal váš článek 'Fotografujeme'. Me se jako pozadi nelvic libila ta opukova drt a pak jeste cerny papir. Cervene papiry me tak bily do oci, ze sem ani poradne nebyla schopna vnimat rostlinu samotnou, ktera je v popredi. Tolik muj skromny nazor.

S pozdravem L. S.


 

Ahoj Pavle,
se zájmem jsem si přečetl Tvé úvahy o fotografickém pozadí při fotografování kaktusů. Jsem rád, že jsi tuto otázku položil, protože je vidět v časopisech, publikacích a na webu hodně a hodně fotek různé kvality. Hodně fotografů si zvyklo, že přístroje udělají vše a stačí mačkat. Jsem rád, že jsi focení nakousl.

Pozadí je strašně důležitý (i u fotek). Ale nusí být ČERNÝ !!!!!!!!!

 A to tak, že ideálně černý. Naprosto všechny ostatní barvy ruší. !!!!!!!  

(Ještě se mi trochu jeví jako zajímavé rozostřené přírodní pozadí - zelené s modrým nahoře. Ale opravu hodně rozostřené - u digi to bude problém.) Trefit ideálně černý pozadí je parárna. Nesmí tam být ani jedna šmouha, jinak fotka patří do koše.

 Mně se to občas podaří a dělám to takto: Jako pozadí mám tkaninu, která sloužila jako plenta u starých deskových foťáků. Je hustá, světlo nepropouští. Když jsem vzal praporovinu, tak propouštěla a musel jsem ji dávat dvakrát. Látku namočím ! Přehodím přes židli  a pár minut počkám, protože látka zavadne a zmatní.

Takto to také dělá takový mistr fotograf, jako je Ruda Šubík - viz Chrudimská ročenka 2000, stránka 15. Mimochodem. Ruda Šubík také nepoužíval jiná pozadí, než ideálně černá. Možno zalistovat v časopisech Kaktusy.

Židli nastavím proti slunci tak, abych fotil v protisvětle, trochu bokem. Předek kaktusu ustoupí trochu do pozadí na úkor květu a trnů. Působí to dobře. 

Fotit kaktusy bez květu je plýtvání materiálem, protože dříve nebo později se dostaneme k kytce kvetoucí a co potom se starým diákem? Kaktusy kvetou za plného slunce, ale osté světlo focení kaktusů nepřeje - ostré stíny jsou dramatické, avantgardní, umělecké, ale většinou nám to pro naše účely nevyhovuje.

Vlezeme si tedy do stínu. Jako zajímavé považiji použití difuzéru - rozptylového materiálu, jak píšeš. Já jsem pro to líný a tak si zalezu do stínu skleníku, který tak taky funguje jako difuzér.

Je dobré při makrosnímcích, jako focení kaktusů ve skutečnosti je, vhodně volit hloubku ostrosti. Dobrá je větší hloubka, ale nejde to do aleluja, jinak se rozostří pozadí a budou šmouhy .

Míla Hájek také objevil pro focení kaktusů pro nasvícení odrazové desky. Je to fakt dobrý, ale to by člověk těch rukou musel mít víc. Jako odrazová deska je ideální deska pěnového polystyrénu. Je to levný a dobrý.

Ještě bych doporučil (!) objevit kouzlo polarizačního filtru. Krade světlo, ale stejně fotíme se stativem, tak na tom nesejde. Je dost drahej, ale z filtrů ten nejdůležitěější. O tom se nedá psát, to si člověk musí vyzkoušet.

Pár povedených fotek máme na našich stránkách, koukni třeba:
http://kkp.webpark.cz/fotky/kaktusy/pc3394.jpg

Petr Česal


 

Zdravím z Prostějova
K pozadí - vyzkoušej černý samet - viz foto Mam. luethyi

Šmérek Lubomír


 

Můj názor na fotopozadí - asi jedině opuka a černá barva, opuka je přirozená, na černé, která na slunku zas tak černá není, pěkně rostlina vynikne. Ty další barvy bych  nebral, je to moc divočina. Mějte se pěkně.

S pozdravem
J. V.


 
 
 

(C)

zpět