Výstava v Rokycanech 2005


Výstava v Rokycanech se letos konala od 4. 6 od 8. 6. Oproti loňskému umístění se vrátila do Sokolovny. Zde jsou prostory pro tento účel myslím vyhovující, místa je dost a prostředí příjemné. Vstupné činilo 20 Kč.

Výstava byla uspořádána velmi vkusně a strategie spočívala v tom, že vystavovali členové na vizitce vždy u své kolekce uvedení. Musím říci, že zde byly místy k vidění kaktusy, které mě docela uchvátily. 

Zvláště nádherná astrofyta v pořádných velikostech a bez poskvrnky, ale i gymnokalycia ve velikostech ne zcela obvyklých. Jmenovat jen někoho a někoho opominout je určitě nespravedlivé. A přesto si tuto nespravedlnost tentokrát neodpustím – hodně se mi líbily kaktusy MUDr. Vacovského, snad je to i tím, že fandím mamiláriím a v jeho sice různorodé skladbě byly mamilárie velmi pěkné. 

Měl svou kolekci umístěnu v mísách z plechu a v nich byly kaktusy přímo zasazeny. Ale i další pěkné kaktusy byly v expozici k vidění, např. kolekce frajlejí atd. Pod stropem byla velmi šikovně rozmístěna celá série různých tilandsií, která v tomto uspořádání nadchla mojí manželku, takže mě nutila je stále fotit. Vymluvil jsem se na to, že jsou pod rozsvícenými lustry a nakonec jsem je vyfotografovat zapomněl, což mě nyní celkem mrzí.

K dispozici byla i tombola, kde si bylo možno za 5 Kč vytočil výhru v podobě kaktusu nebo „zeleniny” sukulentu. A samozřejmě, že nechyběl prodej. Vývěr zde byl celkem pěkný a druhově i cenově různorodý, daly se zde koupit kaktusy ne vždy na výstavách prodávané, či prodávané jen v malé míře, např. pyrrhocatusy, ariocarpusy atd. 

Myslím, že prohloupili ti prodávající, kteří své výpěstky neoznačili jmenovkou s přesným názvem, alespoň jak jsem sledoval zájem kupujících. Organizátoři měli zdarma k dispozici krabice pro ty kupující, kteří si nepřinesli svoje. Nákup se mohl uskutečnit dle volby kupujícího tak, že si ukládal rostliny do svých krabic či tašek nebo mohl využít dřevěné bedýnky coby nákupní „košíky”, nákup se pak platil na jednom místě na konci prodejní řady.

Zajímavá byla i nástěnka s kreslenými kaktusářskými vtipy – originály. Návštěvníků i kupujících bylo celkem dost; možná k tomu přispělo nevlídné sobotní počasí, kdy jsem návštěvu uskutečnil. Každopádně atmosféra zde byla skvělá, velmi přátelská a uvolněná a také blesky z digitálních fotoaparátů prosvěcovaly sál dost často. Věkové složení návštěvníků bylo velmi rozmanité, mladé rodiny s malými dětmi, usedlé manželské dvojice i jasní kaktusářští matadoři.

Pokud jde o organizaci, podle mého mínění patřila mezi jednu z nejlepších, jakou jsem kdy na výstavách viděl, byť kaktusářské výstavy jsou tradičně a téměř všude organizovány výborně. Cením si jednak dostatku organizátorů na všech důležitých místech výstavy, tj. u pokladny, u prodeje, tomboly atd. Prakticky se nikde nestalo, že by návštěvník musel někde čekat. Další velmi pozitivní rys - pořadatelé jednali s návštěvníky velice nevtíravě, nevnucovali se, přesto však v případě jakkoliv projeveného zájmu byl hned někdo ochotný k dispozici.

Výstava v Rokycanech se mi tentokrát líbila hodně, zvláště ta příjemná atmosféra se mi vybavuje ještě dnes, když píši tuhle reportáž. Věřím, že i příští rok se rokycanským vše vydaří jako letos a já mohu výstavu v Rokycanech jen doporučit.


JUDr. Milan Holeyšovský
Buštěhrad
ul. Hřebečská čp. 668
e-mail:
holy.mn@seznam.cz
 

(C)

zpět