Výstava v Rokycanech 2004
Výstava v Rokycanech se konala ve dnech 5.6 až 9.6. 2004. V ty dny bylo pěkné slunečné počasí a cesta mi uběhla po dálnici docela dobře. Představoval jsem si, jak to v Rokycanech snadno najdu. Ale všechno bylo trochu jinak. Jednak to nebylo s parkováním u vlakového nádraží nijak slavné. Pak jsem se doptal na cestu do Sokolovny, kam byla výstava avizována a mírně upražený jsem posléze kousek pěšky tuto docela hezkou, i když postarší budovu našel. Tam mi ovšem vysvětlili, že se zde výstava letos nekoná, ale je v nějakých starých kasárnách a ochotně mi vysvětlovali, jak se tam dostanu, všude zazníval “podchod”. Takže jsem pochodoval zpátky a našel u nádražní skutečně podchod. Nejdřív jsem moc nevěřil tomu, že tudy mají chodit lidi, ale oni chodili a celkem hojně, takže jsem i já prošel. Doporučuji jako kuriozitu každému, kdo bude v Rokycanech. Z celé akce výstavy kaktusů byl místní podchod pro mě jedním z nejvíce šokujících zážitků.

Pak jsem již podle plakátů výstavu našel, snad šlo opravdu o bývalé kasárny, dnes je to myslím střední škola a nějaké podniky a na vrátnici mě nasměrovali.

Výstavní místnost byla docela pěkná, dost velká i světlá. Vstupné 10 Kč a výstavní kaktusy pěkné. Pořadatelé, jak už to na takových akcích bývá, byli velmi milí a vstřícní. Kromě kaktusů, zde vystavovali též pěkné sukulenty a po celé jedné straně místnosti byla část prodejní. Musím říci, že jsem si docela dobře vybral z rostlin vypěstovaných ze zaručených semen (jak mi bylo řečeno).

Z postřehů: Pořadatelé měli bezvadně zorganizovány úkoly. U pokladny, ve výstavní části, u sukulentů a v prodejní části u placení koupených rostlin a bezvadně fungovalo i střídání během oběda.

Dostalo se mi vysvětlení onoho problému se Sokolovnou. Tam prý vystavovali v minulých letech, ale v současnosti byl požadavek na nájemné vysoký, tak využili možnosti vystavovat v místnosti školy. Šlo myslím, jak už řečeno, o střední školu či učiliště a přede dveřmi byl dost čilý ruch, ovšem studenty jsem na výstavě bohužel moc neviděl, ale je pravda, že jsem je na chodbě zastihl zahleděné do sešitů, snad čekali na nějakou zkoušku.

Musím říci, že se mi výstava líbila, zvláště některé sbírkové kaktusy byly krásné a dále pak expozice některých vystavovatelů, tak jak byly jako celky z jejich sbírek představeny. Jmenovat nebudu nikoho, byť bych měl chuť na pochvalu zvláště v jednom případě, ale abych neurazil ostatní, protože nebylo negativních případů a rozdíl může být jen v mém subjektivním náhledu.

Takže přeji rokycanským hodně zdaru do další činnosti a příští rok bych se rád přijel podívat.

Ještě poslední noticku. Při zpáteční cestě jsem si v duchu říkal, zda mě v podchodu okradou mladíci z blízkého parku o tašku s doklady (v jedné ruce) nebo o krabici (v druhé ruce), v níž nemohou tušit kaktusy. A připadalo mi to docela zábavné, zvláště překvapení po otevření krabice. Nakonec mě neokradli o nic a popíjeli nadále pivo z plechu a plechovky pohazovali k podchodu.


JUDr. Milan Holeyšovský
Buštěhrad
ul. Hřebečská čp. 668
e-mail:
holy.mn@seznam.cz