Pražská podzimní výstava kaktusů 2004
Výstava kaktusů a sukulentů se konala od 16.9 do 26.9.2004 v Botanické zahradě v Praze Na Slupi, tedy v tradičním termínu a na tradičním místě. V době, kdy jsem se tam vypravil, tj. v sobotu 19.9., bylo opravdu nádherně. Slunečno, ale ne přehnané vedro.

Tentokrát jsme s manželkou a jednou maminkou na výstavu dopravili 8 malých kaktusářů z kaktusářského kroužku v Buštěhradě, takže jsem počítal, že moje dojmy budou péčí o mládež rozostřené.

Výstava se konala v obvyklé části skleníků, ovšem zadní místnost nebyla tentokrát využita, zato první byla zaplněna zcela a úprava se organizátorům opravdu zdařila. Myslím, že z fotografií je zřejmé, že celá architektura výstavy byla skvělá a dojem již z přítomnosti v této zeleni v nádherném zářijovém čase byl vynikající. Výstava byla opět “jen" prodejní, ale rozmístění kytek, od velkých a dražších, až po drobnější, bylo velmi chytře a přitom účelně a esteticky uspořádáno.

Prošli jsme s dětmi nejprve stabilní kaktusovou část skleníků, tak jak je zde po celý rok a tady jsme se velmi příjemně naladili. Pak jsme se vrhli do výstavní části a děti začaly nakupovat. Poradit jsem musel tady i tam, takže jsem proběhl výstavu několikrát, ale díval jsem se jinýma očima než obvykle, kdy hledám vytipované druhy a zvláště pěkné kusy atd. Teď jsem byl limitován cenou, protože sedmi či osmileté děti, přece jen většinou moc penězi nedisponují, a když, tak jsou dětsky bezprostřední a co se jim líbí, to koupí. Tak jsem čekal, jak dopadne doma Adam, který si koupil grusona za 180 Kč a byl šťastný a nikdo by mu nic nevymluvil (doma všechno dopadlo výborně). Jeho bratr zase koupil grusona za 30 Kč a to moc pěknou kytku a liboval si, že si jej dopěstuje a přidal ještě Eriocactus leninghausii a nějaké mamilárie a byl také spokojený. Prostě každý si vybral podle svého gusta (dětem se líbí opuncie), a když jsme seděli na lavičce u výstupu ušlí a unavení, tak ze všech radost a štěstí jen kapaly.

Musím říci, že jsem se však při pomoci výběru kytek dětem i trochu zastyděl. Jak jsem již řekl, děti koukají na cenu, takže jsem se pohyboval i u kytek nejlevnějších, tj. za 10 či 15 Kč a naštěstí se děti zeptaly, takže nekoupily. Ale viděl jsem zde i kaktusy, které bych možná dlouho piplal, ale děti by je udržely při životě či zdraví jen stěží. Je pravda, že to byly jen výjimky v řádu skutečně pouze jednotek a naprostá většina kytek byla velmi pěkných a kvalitních, ale přece.

Postřehy: pořadatelé zde byli rozděleni a kromě těch u pokladny zde byli ti ku pomoci návštěvníkům a s cedulkou „Poradce”. Řekl bych - chytré a praktické, určitě to fungovalo, viděl jsem, jak poradce pan Hlaváček, o kterém jsem psal v minulém vydání I.N.C. Cact, rozvážně, klidně, srozumitelně a zcela správně poradil mladé mamince, co koupit do misky, jak to zasadit, udržovat…..

Další postřeh – bylo zde hodně návštěvníků a to nejen v prodejní části, ale též ve stabilní expozici Botanické zahrady s kaktusy a sukulenty. Bylo tady hodně mladých rodin s dětmi a vůbec relativně mladých lidí, ovšem nechyběly ani dámy důchodového věku s klobouky proti ožehnutí sluncem, ty však zanedlouho zabraly lavičky a cosi je k nim přikovalo. Nemálo bylo žen a jak už řečeno, dětí. Snad napomohlo i to, že se v areálu konala i výstava morčat a vůbec drobného zvířectva, možná nádherné počasí, které přímo vybízelo k víkendové procházce.

Kaktusy jsem tentokrát nekoupil, zato děti měly plné krabičky, ale pořídil jsem antuku a květníčky u vchodu. Abych nezapomněl. U vstupu a pokladny se prodávaly knihy a literatura a to i antikvární, a tradičně pomůcky pro kaktusáře od levných květníků až po tilandsie. Děti zde nakoupily brožuru Kvetoucí kaktusy v bytě za 2 Kč, snad proto si ji koupily všechny.

Výstava byla opět moc pěkná a já měl hezký zážitek
i kvůli malým kaktusářům a jejich radosti


JUDr. Milan Holeyšovský
Buštěhrad
ul. Hřebečská čp. 668
e-mail:
holy.mn@seznam.cz