Ad: Pár poznámek
o mrazuvzdorných kaktusech

Chci několika větami reagovat na v nadpisu jmenovaný článek Vladimíra Todta zveřejněný v únorovém čísle I.N. Cact.cz. Na článku mě těší nadšení autora pro kulturu kaktusů bez topení a chuť experimentovat, což obojí sdílím. Článek pravděpodobně povzbudí další kaktusáře k zájmu o podobnou kulturu kaktusů, ale může v nich vzbudit naděje, které je těžko splnit.

Co bych chtěl zejména vytknout, je propagace tradičního, ale mylného názoru, že malé semenáčky jsou na mráz citlivější než dospělé rostliny téhož druhu. Sám se pěstováním kaktusů bez vytápění zabývám a své často docela drahé poznatky jsem shrnul do článku Testing the Hardiness of Cacti, který vyšel v r. 2000 v British Cactus and Succulent Journal a je spolu s českým překladem na webu plzeňských kaktusářů http://kkp.webpark.cz/. Je tam popsána velmi primitivní, ale jednoznačná metoda, jak ověřit závislost mrazuvzdornosti kaktusu na jeho velikosti.

Není rozhodně mým úmyslem útočit na pana Todta, a velmi by mě potěšilo, kdyby si někdo můj článek na plzeňském webu přečetl a třeba nám všem tady vysvětlil, v čem je moje metoda špatná, nebo že třeba s její pomocí nebo pomocí vlastního postupu našel druh nebo jedince, který se chová obráceně a tedy je tím mrazuvzdornější, čím je větší.


Milan Kůrka
E-mail:
milankurka@quick.cz