Dalších pár poznámek
o mrazuvzdorných kaktusech

Podobně, jako Vladimír Todt (viz únorové vydání) i já jsem začal pěstovat kaktusy na balkoně celoročně. Zatím tedy jen několik málo kousků, ale počítám, že pokud se budou dařit, tak jich nechám "mrznout" víc a víc. Můj balkon je v sedmém patře paneláku v Brně, asi 300 m.n.m. Směrován přímo na jih a má otevřené tři stěny (na V, J, Z). Kaktusky nestíním nijak a popálené nejsou (podotýkám, že přes sezonu mám všechny kaktusy na balkoně na přímém slunci).

Zimovzdorně se pokouším pěstovat kaktusy v kvetináčcích, sesazené ve starém pekáči vysypaném kamínky. Na první fotce je pekáč na podzim, teplota cca +10°C, na druhé 16.1.2004, teplota asi -10°C, zatím nejnižší teplota byla asi -16°C. Na kaktusy téměř neprší a nesněží, za to tu fouká silný vítr. Pod fotografiemi uvádím seznam kaktusů v pekáči a pár postřehů ke každému z nich.

Echinocereus triglochidiatus v. paucispinus SB 406 - vypadají naprosto spokojeně, na podzim měly nejmíň 6cm na výšku, nyní není žádný vyšší, než tři centimetry. Rostlinky jsou krásně vytrněné a nevykazují známky úhony.

Echinocereus caespitosus (světlotrná forma) - scvrkly se a není na nich prakticky nic vidět. Na jaře se uvidí, jak jim zima svědčí, nebo nesvědčí.

Echinocereus caespitosus (tmavotrná forma) - oproti dřívějšímu zimování v šeru a teplu (+ 5°C) vypadá letos mnohem líp, snížil se, a zdá se, že se i narovnal (byl značně zdeformovaný nedostatkem světla).

Echinocereus pectinatus - Není pěkně tvrdý jako ostatní rostlinky a začaly se na něm objevovat hnědé flíčky, vypadá to, že zimu nepřežije.

Escobaria vivipara PP786 a DJF1558 - Shodně vypadají, jako by ani nezaregistrovaly mráz. Zima jim zatím nečiní žádné potíže. Uvidíme na jaře.

Escobaria missourensis, SB205 - zatáhla se až na úroveň substrátu a není poznat, jak je na tom, nechám se překvapit na jaře.

V některém jarním vydání kaktusových novin uveřejním výsledek tohoto pokusu, zvlášť zvědavý jsem na ty druhy, které nejen přežijí, ale i vykvetou. Mnoho zdaru všem, kteří mají ve svém srdci také nějaký ten trn...

Stanislav Spurný
stanislav.spurny@centrum.cz


Za redakci – díky za tyto poznámky, bylo by fajn, kdyby i další čtenáři v tomto roce si vzali za své téma č. 1 – pěstování mrazuvzdorných, a téma č. 2 – pěstování ve volné kultuře. Bude skvělé, pokud nám pošlete i své sdělení, pokud možno doplněné obrázky.

Doporučuji, aby se někteří z Vás chopili pokusu – vliv umístění kaktusu přes sezónu i mimo ní na jeho krásu (květenství, plodnost...)- pokud máte od jedné rostlinky více jedinců, nemusel by to být problém. Na podzim, ev. na jaře bychom mohli výsledky pokusů publikovat – díky předem – PP.

Pavel Pavlíček
e-mail:
pavlicek@chrudim.cz