Kaktus léčivý!

Rozhodl jsem se napsat ještě jednou, tentokrát jsem se nechal inspirovat jedním z článků v internetových novinách (myslím, že únor 2002, ale určitě to nevím) o využití opuncií ke konzumaci. Je tam zmínka i o možném farmaceutickém využití. Zabývám výživou a různými směry alternativního řešení zdravotních problémů. Mimo jiné mám taky distributorskou licenci u firmy dříve California Fitness, dnes CaliVita. A v nabídce této firmy je asi dva roky potravinový doplněk Nopalin.

 

Jak název napovídá, je vyráběn čistě jen ze sušených článků Opuntia ficus indica. V reklamním letáku stálo „z natě nopálu” (viz obrázek), jako kdyby to byla petržel. Už si představuju, jak při roubování přeřezávám „nať” cereusu, abych na ni posadil horní část „natě” třeba turbiňáka.)

Při výčtu, co všechno se s tímto přípravkem dá léčit, jsem ho zpočátku zavrhl, protože to vypadalo, že je takzvaně „na všechno”. A pro mě od jisté doby platí, že „na všechno” většinou znamená „na h…”. To od doby, kdy u nás seděl neodbytný distributor jakéhosi lektvaru, s kterým nehnulo ani mé prohlášení, že občas trpím bolestivou menstruací. Kdybych totiž prý používal jeho preparát, tak se mi to nikdy nemohlo stát.

Nicméně protože jsem měl menší jaterní problémy (taky kdo po čtyřicítce nemá), tak jsem ten Nopalin nakonec taky vyzkoušel a už je mi jasné, proč můžou Mexičani chlastat jak zjednaní a s jejich játry to nehne, když se zároveň cpou opunciemi. Zafungovalo to tak, že se pro jistotu láduju Nopalinem pravidelně dál. A že je opuncie skutečně dobrá léčivka, o tom svědčí fakt, ze během krátké doby se Nopalin stal jedním z našich nejprodávanějších produktů. Jak a na co opuncie v jakékoliv formě funguje, se pokusím popsat hodně stručně. Jinak ve firemním časopisu už o Nopalinu vyšlo asi 10 odborných pojednání.

Takže: Především je bohatým zdrojem vitamínu C a bioflavonoidů, betakarotenu (vše velmi důležité antioxidanty, protinádorové působení) a vitamínů skupiny B, zejména thiaminu (B1), riboflavinu (B2) a niacinu (B3). Dále obsahuje velké množství vápníku, hořčíku, draslíku a železa. Je přirozeným zdrojem lehce stravitelných bílkovin. Z 20 základních aminokyselin obsahuje 17, ze kterých je 8 esenciálních (nepostradatelných), takže by opuncie měly být složkou stravy vegetariánů. Mimořádně důležitou aminokyselinou v opuncii je tryptofan, ten se v podobném množství hned tak někde nenajde a je důležitý pro funkci mozku a tvorbu hormonu serotoninu (hormon dobré nálady). Z dalších pro člověka důležitých látek to jsou kyselina glutamová, prolin, histidin, jód, mangan, stravitelná a nestravitelná vláknina (střeva si libují) a mnoho dalších.  

Kde všude Nopalin s úspěchem používáme: Upravuje metabolismus, takže jednak chrání před vznikem žaludečních vředů a překyselení žaludku a jednak zvyšuje pocit nasycenosti, takže podporuje váhový úbytek. Regeneruje játra, čímž snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi a postupně tak zlepšuje stav pleti, vlasů, nehtů a zrak, přeměňuje díky niacinu LDL cholesterol (ten „zlý”) na HDL cholesterol (ten „hodný”). Díky tomu a díky obsahu antioxidantů chrání cévy před kornatěním. Má protinádorové účinky. Likviduje plísně. Působí na slinivku břišní, hlídá hladinu cukru v krvi, společně s chromem dokáže zlepšovat stav diabetiků. Má pozitivní vliv na prostatu, zlepšuje činnost ledvin a močového měchýře. Podporuje odhleňování. Ovlivňuje mozkovou činnost, osvědčuje se při depresích a nespavosti. Uvolňuje křeče (obsah taurinu). Regeneruje slezinu, podporuje její činnost, čímž se zvyšuje imunita. Podporuje peristaltiku střev a odvod toxických, často karcinogenních látek ze střev. Zamezuje zadržování vody v těle a tím i vzniku celulitidy.

A tak dále. Možná jsem na něco zapomněl. Jeden z článků v časopisu byl nazván „Cactus curativus” neboli kaktus léčivý a opuncie je zde nazývána pouštním zázrakem, neboť obsahuje pouze látky člověku prospěšné. Z výše uvedeného by mohlo pro kaktusáře vyplývat následující: Dokud jste zdraví, klidně si pěstujte ty své ariáčky a sulčičky, ale až vám bude ouvej, nahraďte je plackami. Dělejte si z nich saláty a sušte si jejich "nať" na zimu a bude vám zase dobře. Nebo si sežeňte Nopalin, ale upozorňuju, že funguje jen tehdy, když se to s ním umí a dodržují se určitá pravidla.

Cena je podle distributora od 500 (nákupní cena pro člena CaliVita) do 670 Kč, obsah balení 200 tablet a podle toho, na co se bere, je denní dávka 2 až 6 tablet.

Přeji stálé zdraví


Jan Čáp
   
 Související články
Mexický nopál má všestranné využití (2/2002)