MEXIKO 28.
října (ČTK/EFE) - Nopál, kaktus ve tvaru
rakety, který je součástí mexické vlajky a
vědce neustále překvapuje svými léčivými
vlastnostmi, pomalu vymizel z pravidelného
jídelníčku Mexičanů kvůli vysoké ceně. Tento „zázračný”
kaktus, jedna z hlavních součástí diety
předkolumbovských indiánských národů a po
dlouhá staletí doplněk stravy Mexičanů,
postupně mizí se stolů chudých, tedy asi 40
miliónů lidí, upozornila Mexická asociace
studií na obranu spotřebitele (AMEDEC). Dodala,
že se tento produkt stal nedosažitelným pro
rodiny s nízkými příjmy kvůli své ceně,
která dosahuje až pěti dolarů za kilogram,
tedy o dolar více, než je v Mexiku minimální
denní mzda.
Podle
odborníků má nopál výjimečné výživové
hodnoty a je používán v široké škále
typických jídel země.
Zkušené
mexické kuchařinky používají tento kaktus
při přípravě marinád, polévek, pečiva,
zákusků a marmelád, aby svým rodinám dodaly
dostatečné množství bílkovin, vápníku,
fosforu, železa, vitamínu C, sodíku a
vlákniny.
Kromě toho má
nopál léčivé vlastnosti, jichž lze využít
v boji s cukrovkou, při snižování
cholesterolu, snižování nadváhy a stejně tak
je doporučován při potížích se
zažíváním, slinivkou a játry.
AMEDEC
ujišťuje, že léčivé síly kaktusu
využívají farmaceutické společnosti jiných
zemí jako Japonsko, Německo, Francie, Belgie,
Španělsko, Švýcarsko a Spojené státy ve
výrobě léčiv na cukrovku, gastritidu a ke
zlepšení krevního oběhu.
Kosmetický
průmysl zase využívá vlastností nopálu při
výrobě šampónů, mýdel, kondicionérů a
čistících a zvláčňujících krémů.
Aby toho nebylo
ještě dost, indiánské komunity nadále
používají vláken z kaktusu, aby dodaly
pevnosti svým obydlím z vepřovic; a šťáva
z nopálu má nepropustné vlastnosti a
používá se jí i k výrobě barev.
Nejlepší na
tom je, že z nopálu lze zužitkovat skutečně
všechno, neboť dužnaté kmeny mohou posloužit
jako ohrada pro dobytek, a již staří indiáni
a posléze zemědělci se naučili využívat i
červce nopálového - hmyzu, jenž na kaktusu
žije a jehož samičky produkují velmi
kvalitní červené barvivo.
Fermentovaná
šťáva z kaktusu je základem nápoje
známého pod názvem ”colonche”, který se
konzumuje v několika oblastech na severu
Mexika.
Podle AMEDECu
problém mexických pěstitelů spočívá
v tom, že se nepřipravili na rostoucí
poptávku ze zahraničí po organické produkci
(bez chemikálií) ani se nezorganizovali, aby
zlepšili mechanismy komercializace.
Rovněž
nezavedli technologii odpovídající potřebám
firem, jež využívají nopálu k lékařským
či průmyslovým účelům.
Odborníci
doporučují producentům, aby nopál
zpracovávali za účelem lepšího přijetí
mezi kupci a hledali nové způsoby prezentace i
ochrany pro prodej v konzervách.
V Mexiku roste
60 druhů nopálu, z nichž je ale jedlých
pouhých 13.
Průmyslové
pěstování této rostliny má v Mexiku již
60letou tradici, avšak vývoz jejích produktů
je data teprve nedávného.
Hlavním
producentem nopálu v zemi je Milpa Alta,
komunita, kterou založili Aztékové po pádu
Tenochtitlánu (1. polovina 16. století) a
v níž přežívá předkolumbovská občinová
organizace a hospodářství.
V této oblasti
ve středním Mexiku na 7000 pěstitelů ročně
oseje 4052 hektarů a sklízí 250.000 až
400.000 tun nopálu. V celostátním měřítku
to představuje asi 80 procent produkce.
|