Texas 1990

Bylo to na jaře roku 1990. U nás ještě byla ČSSR, blížily se první svobodné volby a já, spolu s Mirkem Sladkovským, jsem dění sledoval z amerického zpravodajství, v obývacím pokoji Stevena Bracka, v Belenu, v Novém Mexiku.

J. Sladkovský a S. Brack

Spolu se Stevenem a s Gary Loosem jsme podnikli nezapomenutelnou cestu po Mexiku, pak krásný výlet s Oldou Fenclem z Albuquerque po americkém jihozápadu a nakonec i sami jsme zajeli do Texasu, s hlavním cílem přírodní reservace Big Bend.

Na odpočívadle před Big Bendem jsme zastavili na odpočinek, za chvíli tu zastavila i terénní kamioneta s rančerem, se kterým jsme se podělili o pivo (naše) a on nás také pozval na svůj ranč. Toho pozvání jsme využili, byli jsme zvědaví, jak tu takový člověk žije. A že jsme byli právem překvapení, o tom svědčí i tyto nepříliš kvalitní obrázky.

Nebyl to totiž farmář, který by něco pěstoval. Prostě na svém pozemku žil na jakémsi odpočinku, z penze vysloužilého veterána korejské a vietnamské války. Bydlel v zaparkovaném přívěsu, a v příhodném počasí obýval plošinu, zhotovenou ve větvích silného stromu. Na zemi pod příbytkem chrastila vrstva několika set prázdných plechovek od piva. Kávu jsme neodmítli, a to nás hned mrzelo, neboť hrnky doznaly očisty asi jen při náhodném dešti a vrstva špíny byla místy za hranicí únosnosti. Mezi plechovkami kličkovali čtyři psi, o kterých náš hostitel odtušil, že měsíčně prožerou přes 200 baků a že vůbec netuší, proč je vůbec živí.

Překvapil nás arzenálem zbraní, o které se staral očividně s daleko větší péčí, než o čistotu kuchyňského náčiní. Samopaly, pušky, pistole..., vše v perfektním stavu.

Samosebou, že jsme si mohli i vystřelit – což asi přilákalo Mexičana, který přebrouzdal Rio Grande a došel z mexické strany na návštěvu. O hranici prohlásil, že ho vůbec nezajímá, a že vlastně ani neexistuje, neboť je to jen výmysl hloupých lidí. Popil s námi i s veteránem trochu piva a rozloučil se. Rozloučili jsme se i my, a přemýšleli jsme, že ten chlapík si vlastně žije jako v ráji...


Pavel Pavlíček
 
 Související články
Rubrika CESTOPISY