Napsali nám  

Napsal nám pan Reto Dicht, reakci na článek o nové koryfantě z Duranga. Ten, coby znalec tohoto rodu, se vyjadřuje velmi pochvalně. Přesto, že řada hodnotících se domnívá, že se nejedná o Coryphantha, ale že je to jistě Echinomastus, rýha na svrchní straně bradavky, která je vidět i na obrázku, dosvědčuje, že je to skutečně Coryphantha. Pan Reto Dicht píše:

 

Vážený pane Pavlíček,

blahopřeji! Jaká podivuhodná
Coryphantha z La Zarca!!! Nikdy jsem něco takového neviděl. V našem Coryphantha-systému by byla tato rostlina zařazena v okruhu C. pycnacantha a C. tripugionacantha. Trnitá rostlina s tolika centrálními trny a s mnoha jemnými radiálními trny je blíže k C. pycnacantha. Ale zakřivení centrálních trnů je více z C. tripugionacantha, C. pycnacantha je mnohem víc na jihu (HGO, MEX, VER) a C. tripugionacantha roste jen u San Juan Capistrano, v ZAC.

Prošli jsme kolem La Zarca posledního dubna, přišli jsme od Mapimi a mířili jsme do Los Palmitos. V této oblasti jsme ale našli jen C. delaetiana a C. pseudonickelsiae, které jsou od vaší rostliny velmi odlišné.

Velmi bych chtěl vidět více obrázků této rostliny, ale jsem si jist, že to je něco nového. Brzy se setkám s Adrianem Luethy a budeme o vaší rostlině diskutovat. Určitě má cenu popsat tyto podivuhodné rostliny!

Můžete také studovat naše soustavné práce (Nový konspekt rodu Coryphantha) na domovské stránce http://mypage.bluewin.ch/retodicht a zjistíte , že místo pro tuto rostlinu je v řadě Pynacanthae. Myslím si, že to je nejsevernější člen této řady.


Reto Dicht

 
 Související články
Staronový objev krásné koryfanty v Durangu? (2/2002)