Co nového se v Chrudimi připravuje?

Když je „Zamykání”, musí být i „Odmykání” !!! 


Momentálně vrcholí přípravy na zamykání sezóny, které ovšem v době, kdy čtete tyto noviny, už proběhlo. To je ovšem tradiční kaktusářská událost, která už nikoho nepřekvapuje. Co je ale důležitější? Mnoho lidí nás přesvědčuje o tom, že by v Chrudimi mělo být pokračováno v tradici Odemykání sezóny – První máj v Chrudimi. Mluvili o tom zejména kaktusáři, kteří stejně do Chrudimi na začátku sezóny přijíždějí.

Radil jsem se i s personálem naší prodejny. Jak reagovala dcera Šárka? Ta jen obrátila oči k nebi – zase šichta navíc, a ještě k tomu o svátku, to tedy žádná radost.

Šárka   Pavlína   šéfová
 
Zato mladší dcera Pavlína se zaradovala – to zase bude fajn, s kaktusářema je sranda. A třeba se mi dostane i nějaká ta pusa pod rozkvetlou třešinkou.

Šéfová to komentovala slovy – no co, kytek je tu dost, nějaká tržba by se mohla přihodit, však to nějak přežijeme…

Pohled na část sbírky echinocereusů
pohled na část sbírky echinocereusů

Ale jde i o to, že v květnu je sbírka asi nejkrásnější. Po první zálivce se už kytky napily, echinocereusy kvetou jako o závod, a je na co se dívat. O tom nemusíme slovy nikoho ujišťovat, stačí, když představíme pár jarních obrázků.

 
Echinocereus pectinatus   Echinocereus weinbergii
Echinocereus pectinatus   Echinocereus weinbergii
     
Echinocereus papillosus   Echinocereus fendleri v. bonkerae
Echinocereus papillosus   E. fendleri v. bonkerae
     
Echinocereus scheeri   Echinocereus triglochidiatus - detail květu
Echinocereus scheeri   E. triglochidiatus - detail květu
     
Takže je to tady. Odmykání sezóny v Chrudimi proběhne 1. máje, a bude to akce komorní a klidná. Začne v 10 hodin na krásném chrudimském náměstí (už jednou to tak bylo, náměstí si pro prvomájovou demonstraci včas objednali kaktusáři, takže komunisté ostrouhali a museli hledat náhradní prostory…). Sejdeme asi 100 metrů z kopečka k přednáškovému sálu v restauraci Museum, kde bude připravena přednáška, pak si dáme oběd v téže restauraci a přesuneme se do skleníku k Pavlíčkům, kde bude připravena nabídka rostlin. Na chodníku budou moci své zboží k prodeji a výměně rozložit další kaktusáři – takže před firmou může vzniknout jakési improvizované tržiště. Vše ponecháme náhodě, možná, že to po léta bude malá – komorní akce, možná, že se to vyvine v akci většího charakteru.


Pavel Pavlíček