Plzeňský pan Slavík

vzpomínky Oldy Fencla, kaktusáře žijícího v Novém Mexiku


Ve svém povídání o pouti kaktusáře do vlasti kaktusů se zmiňuji i o panu Slavíkovi, který mi byl nápomocen při prvních pěstitelsko kaktusářských krocích, a na kterého dodnes velmi rád vzpomínám.

Po letech mi ho opět připomněla velmi zdařilá karikatura, kterou ve svém archívu vyhrabal kamarád Ríša Kalaš, také plzeňský kaktusář, žijící v Albuquerque. Ve svém albu mám i pár fotek, včetně dvou importů, o kterých Slavík tvrdil, že pocházejí ještě z Fričova importu. Pan Slavík se sice specializoval na gymnocalycia, ale mimo ně měl i další jihoamerické kaktusy a pěknou kolekci mexických rostlin.

 

Kaktusy dělal hlavně jako ryzí koníček a na prodej rostlin a semen se moc nesoustředil. Mimo kaktusy ho bavily i citrusové stromy a chov tropických ptáků.

Slavík - Notocactus apricus, Frič

sbírka p. Slavíka - Notocactus apricus, Frič

Když byl dr. Habermann v USA, posílal importní rostliny ke Slavíkovi a za tu službu mu jich pár nechal. Slavík byl dost přímočarý člověk, který se nikdy netajil svými názory. Jednou ho navštívil sám dr. Schütz. Slavík mu tenkrát ukázal výsevy ze semen, která od Schütze koupil. Vyšlo najevo, že mimo čistých druhů pytlíček semen také obsahoval několik nežádoucích hybridů. To samozřejmě Schützovi nesmlčel, ten neskrýval svou rozladěnost a myslím, že od té doby se u něj Schütz již neukázal.

Slavíkova sbírka - importy etc   Slavík - skleník

 Slavíkova sbírka - importy etc

 

skleník p. Slavíka 

Když Slavík někoho považoval za blba, nedělalo mu potíže si z něj udělat legraci. Jednou tak vysvětloval obdobnému individuu, že některá semena sklerokaktusů klíčí lépe, když projdou zažívacím traktem. Dotyčný pak semínka papal a znovu z vlastního trusu vybíral. Zda dosáhl lepších výsledků se nikdy nepochlubil.

Myslím že pan Slavík zemřel na následky úrazu vysokým napětím někdy před deseti lety. Jeho žena vilku prodala a odstěhovala se. Prý ještě kaktusy pěstuje. Slavík měl tři dcery. Ta nejstarší dnes žije v Kanadě.


Olda Rick Fencl
(I support only this kind of true democracy)
Get your Free e-mail account that helps save Wildlife!