Březen 2019 ve sbírce u Pavlíčků


Už je teplo, i dny se prodlužují a poupátka se otevírají, kam se podíváš. Tento šperk mezi kaktusy, Sclerocactus, asi parviflorus (?) vám rozkvetlý ukážu až v příštích novinách.

C:\Users\pavel\Desktop\NOVINY 2019\DSC09958.JPG

Sclerocactus parviflurus (?)

Zato tento Sclerocactus (také jej naleznete pod jmenovkou Coloradoa) mesae-verdae už pomalu odkvétá. Zimoval v teplém skleníku, mezi 5 – 10 °C, jinak by tak brzo nekvetl.

C:\Users\pavel\Desktop\NOVINY 2019\DSC09950.JPG

Sclerocactus sp.

Další mrazuvzdorka – Toumeya papyracantha SB 504, vyniká svými velmi ozdobnými bílými trny.

C:\Users\pavel\Desktop\NOVINY 2019\DSC09946.JPG

Sclerocactus (Toumeya) papyracantha SB 504

Mammillaria (dříve také Krainzia) longiflora je díky svým dlouhým květům ve sbírce vidět už z dálky. Podrobnější informace si pohodlně vyčtěte v Galerii kaktusů na https://www.cact.cz/galerie_test/detail.php?id=22

C:\Users\pavel\Desktop\NOVINY 2019\noviny sbírka březen\Mammillaria longiflora PP 1470.JPG

Mammillaria longiflora PP 1470, Paso de Coneto, Dur.

Další mamilárka sice krásou květu nevyniká, zato jich je požehnaně. Je to milá miniaturka, ale je i vzpomínková. Dostal jsem ji od skvělého německého pěstitele, nebohého Hanse Daniela.

C:\Users\pavel\Desktop\NOVINY 2019\Mammillaria giselae, Hans Daniel.JPG

Mammillaria giselae

Stále používám jméno Solisia. Raději než Mammillaria, ale žádný taxonomický důvod k tomu nemám. Prostě se mi to víc líbí. Její předkové rostou poblíž Tehuacan, v Mexickém státu Puebla. Nálezu jsem přisoudil číslo PP 663. Roste tam společně s další nádhernou a vzácnou kytkou, Mammillaria napina PP 662, tu představíme v příštích novinách. Nyní je plná poupat.

C:\Users\pavel\Desktop\NOVINY 2019\DSC09925.JPG

Solisia pectinata alias Mammillaria pectinifera PP 663, Tehuacan, Pue.

Tolik obrázková část mého povídání. Nyní chci informovat o změnách, které se po 20 letech týkají těchto novin. Čtenář by neměl změny pocítit. V první řadě se mění webmaster, bude to přítel Henrik Sikora z Plzně. Mění se redakce, ta se tvoří za pochodu. Mění se charakter novin – nebudou ve vlastnictví Pavla Pavlíčka, takže zprávy komerčního charakteru i dříve „konkurenční“ nabídky budou přístupny i dalším zájemcům (za peníze, ještě nejsou vymyšlena pravidla).

Noviny bude financovat chrudimský spolek. Za tímto účelem bude zdraženo vstupné na Chrudimskou burzu ze 40 na 50 Kč. Z této částky budou placeny výdaje na tvorbu novin i na tvorbu Galerie kaktusů https://www.cact.cz/galerie_test/galerie.htm.

Ing. Zdeněk Podešva po 20 let perfektně noviny tvořil. Jeho je zásluha a velkým dílem i nápad noviny vydávat. Zato mu patří veliké poděkování.

Tak zase za měsíc – Pavel Pavlíček.

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630