Leden 2019 ve sbírce u Pavlíčků

Leden, na kvetení skoupý, nejen ve sklenících s kaktusy. To co u mne kvete, to jsem fotil i loni a předloni, už mi to je trapné, jak se to opakuje. Kdo jste už u Pavlíčků byl, pak možná pamatuje, že se z obýváku díváme přímo do skleníku, s nadsázkou se díváme trochu do Mexika. Za oknem je, jak už to bývá, parapet, který je plný kaktusů. Podívejte se, je jich tam vlastně jen trošku, ale co se tam vejde parády, zvláště kdybychom si chtěli vybrat jen ty, které kvetou během zimy.

Za oknem…

Za oknem…

Začneme s turbiňáčkem. Když zalovíte v historii novin, najdete tutéž rostlinu aspoň dvakrát. Nevadí. Sluší mu to, tak proč se nepotěšit. Vodu svrchu nedostane, proto jsou areolky krásně ozdobené jemnou vlnou.

Turbinicarpus schwarzii rubriflorus MK 48.298, Cerros Blancos

Turbinicarpus schwarzii rubriflorus MK 48.298, Cerros Blancos

Zimními královnami by mohly být mamilárie. Velmi drobné rostlinky, po naroubování dělají trs, ale ani tak nezaberou moc místa. Kvetou desítkami květů, skoro pořád, pyl se od štětečku jen práší, ale semínek nenadělí mnoho. Takže – další kytička z parapetu za oknem je Mammillaria sanchez-mejoradae.

Mammillaria sanchez-mejoradae

Mammillaria sanchez-mejoradae

Druhý prťavec – novinka, před 4 lety popsaná mamilárka, M. hermosana. Dívám se na ní často, v krbu praská, okno do skleníku otevřené, Liduška přináší maličké a o to víc vonící presíčko, venku mrzne, a na nás se usmívá hermosanka. No, co si člověk v našem věku může přát více?

Mammillaria hermosana

Mammillaria hermosana

A hned vedle se pyšně naparuje M. hernandezii. Semínka zůstávají dlouho v plůdcích mezi areolami, jednou se do nic pustím a všechny je skalpelem vyšťourám. Ty lofofory vedle, to jsou mé favoritky. Rostou vedle vesničky El Sacrifício a mají tuhé, jakoby navoskované světle růžové květy.

Mammillaria hernandezii

Mammillaria hernandezii

A to je pro dnešek, resp. pro leden, vše. Krátký měsíc, krátké únorové noviny. Chybí rubrika Okno do světa stapélií, chybí Echinofosulocactus i Agáve. Snad se to postupně vylepší, dny se prodlužují a na mnoha kytkách jsou vidět poupátka. Možná se vylepší i tyto noviny. Chystají se změny. Webmaster, pan ing. Podešva, po dvaceti letech vytváření těchto novin chce pomalu skončit. 20. února se chystá oslavit své šedesátiny – celá redakce mu gratuluje, přeje zdraví a sílu do dalších let. A hlavně za to, co už pro tyto noviny udělal, mu všichni velmi velmi děkujeme. A myslím, že nepřeháním, když Zdenkovi pogratulujeme i za naše čtenáře.

Tak zase za měsíc. A pozor, v březnu už se umí sluníčko
o skleník opřít, bacha na popálení. - Pavel Pavlíček -

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630