Vánoční kaktusy

Snad každý ví, o čem je řeč. Před Vánocemi, ale i v jiném období roku se objevují v květinářstvích i na pultech obchodních řetězců ve velkém množství rostlinky obalené poupaty a květy různých barev. Moderní kultivary pocházejí z německých, holandských a dánských pěstíren, jejich množení a indukce poupat jsou technologicky přesně standardizovány. A tak je zkrácením světelné denní periody dokáží pěstitelé vyprovokovat ke kvetení kdykoliv během roku.

Nejedná se však o botanické přírodní druhy, ale o kultivary vyšlechtěněné specialisty. Vznikly a vznikají křížením původních botanických druhů z Brazílie – Schlumbergera truncata, S. orssichiana, S. kautskyi, S russelliana. Květy moderních kultivarů jsou velmi dekorativní a mohou zdobit okna v čase, kdy jiné kaktusy nekvetou – právě teď. Magda Daňková pěstuje různé epikaktusy v hájovně v Moravských Chřibech. V úzkém údolí zakousnutém v horách. Píše:

Všude kolem máme les a tak je tu vždy o 5 °C chladněji, a taky málo světla a slunce, i v létě již v 17 hod slunce nevidět. Kaktusy mám na okně směrem na západ, přes léto na ně svítí dostatek sluníčka, ale přitom jsou chráněny, stíněny, většími fylokaktusy zvenčí, které jsou na parapetu okna. Myslím, že to je vidět na fotce. Kaktusy jsou celoročně na stejném místě, jen je občas pootočím.

V zimě i teď doma topíme dřevem, takže teploty jsou u nás v domě kolísavé. Přes den 20 a večer více topíme na 25-26°C. Kaktusy zalévám 1x týdně a to skoro celoročně, Hoštickým hnojivem tekutým. Slepičince a celkem trochu silnější koncentrát. Tak ¾ vršku do konvičky – 2 litry. Zálivku do misky a plnou. Na podzim koupím malý vánoční kaktus a pak v červnu jej přesadím do zahradnického substrátu a přidám koňský sušený granulovaný hnůj.

Kaktusy na okně jsou staré tak 3 roky, ten samotný tmavě růžový je starý 5 let a velký bílý myslím asi 8 let. Ale ten mi přestal kvést a tak jsem jej na jaře přesadila a otrhala řádně, aby se omladil a opět znovu začal kvést. A kvete!

Dá se říci, že kaktusy mi kvetou od října do dubna a to po celou dobu, dokud se vejdou na parapet, takže kolem 5-6 ti let. Jdou dobře zmladit tak, že otrhám až polovinu článků, vyraší pak bohatě nové.

Mezitím si z otrhaných větví vypěstuji mladé rostliny a ty většinou porozdávám. Nemám je kde mít a největší radost mi opravdu dělají právě na okně a hned je doma přes zimu veseleji. Sháním žlutokvětý vánoční kaktus, můžete někdo pomoci ? Magda D.

zpět

Jan Říha
riha.j(zav)sendme.cz

Magda Daňková
magda.dan(z)tiscali(t)cz

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630