Listopad 2018 ve sbírce u Pavlíčků

V půlce listopadu už ráno jinovatka, kaktusy se stěhují na zimoviště. V garáži se drží teploty 10 až 12°C, tak v přepravkách nad sebou až ke stropu, člověk teprve při těchto úklidových pracích vidí, co vše bude třeba na jaře přesadit. A místa pořád málo, to je asi steskem většiny kaktusářů.

Ariocarpus kotschoubeyanus subsp. sladkowskyi PP 804

Ariocarpus kotschoubeyanus subsp. sladkowskyi PP 804

V listopadu kupodivu kvetou ještě některé ariokarpusy, zastavme se u nyní u Ariocarpus kotschoubeyanus subsp. sladkowskyi. Oproti typové kočubejce má tahle forma robustnější tuberkule (říká se také „kopýtka“). Ovšem elephantidens (sloní zub), má strukturovaný povrch, kdežto sladkovskyi má povrch kopýtka spíše vyhlazený.

Ariocarpus kotschoubeyanus subsp. sladkowskyi PP 804

Ariocarpus kotschoubeyanus subsp. sladkowskyi PP 804

Obecně o ariokarpusech platí, že když se překoná první či druhý rok, pak jsou to rostliny velmi odolné, rostou sice pomalu, ale jsou dlouhověké a s každým rokem věku nabývají na kráse. Rostlině na obrázku je 25 let, její sestřičky obývají rovinaté jílovcovité pláně (v naplavených lagunách), ve státě San Luis Potosí u vesnice La Morita.

Adenium cv. Red Check

Adenium cv. Red Check

Adenium, jinak též „pouštní růže“, je velmi oblíbený sukulent i mezi lidem. Pyšní se velmi zbytnělou částí přecházející v kořeny, a je to tedy na pohled atraktivní „sukulentní bonsai“ i bez květu, a často je vidět i za okny bytů. Dnes je na trhu mnoho plnokvětých kultivarů, s nejrůznějšími barvami květů. A protože takhle vykvetou i v době, kdy květů moc nevidíme, udělá nám obzvláště radost. Řada popsaných kultivarů adenií bude nabízena i v našem jarním katalogu rostlin, který bude na webu umístěn v březnu 2019.

Mammillaria plumosa

Mammillaria plumosa

Mammillaria plumosa nám udělá radost i v listopadu. Je ale třeba mít oči na stopkách, neboť nenápadné květy snadno přehlédneme. Jsou atraktivní hlavně svými areolami, jež jsou opatřeny hezkými, hladkými peříčkovitými trny, a jsou schopny narůst do půlmetru širokých polštářů. Dobře si vzpomínám na rostliny, které nám kdesi u Higueras ukázal Steven Brack. Kaktusy tam rostly ve skalnatém srázu, a v dlouhých řadách kopírovaly pukliny skály.

Různé kvítky stapeliovitých

Různé kvítky stapeliovitých

Jsou mezi kaktusy v našich sbírkách často vidět i jiné sukulenty. Mezi ty drobné patří i kytky z čeledi Asclepiadaceae, které však nemám úplně dobře pojmenované. Moc o nic nevím, ale zajímám se. Jeden poznatek – přesto, že jejich tělní šťáva je hořká jako utrejch, jsou mezi prvními, které si vyhledá vlnatka. A ještě se dokáže dobře schovat mezi stonky a substrát, jako by tušila, že není ve sbírce vítána.

Různé kvítky stapeliovitých

Různé kvítky stapeliovitých

V těchto novinách ovšem začíná seriálek na toto „smrdutkové“ téma, uvidíme mnoho krásně tvarovaných a vybarvených květů, až se člověk diví, kde na ty nápady stvořitel přišel.

Různé kvítky stapeliovitých

Různé kvítky stapeliovitých

Na konec se musím pochlubit – dospěl mi Cycas revoluta. Je to semenáček, mám ho už hodně dlouho zasazen do „volné půdy“ ve skleníku. Nepoznám, jestli je to samec nebo samice, řekl bych, že je to šištice samčí, ale můžu se mýlit. Třeba mne někdo opraví.

Cycas revoluta

Cycas revoluta

Přeji všem, co to tady čtou, krásné a pohodové Vánoce
a Nový rok 2019 plný dobrých zpráv – Pavel Pavlíček

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630