Červen 2018 ve sbírce u Pavlíčků

Poslal jsem kamarádům obrázek památeční rostliny, na jmenovce Echinocereus spinibarbis. Tu kytku mám z odnože od dr. Říhy, z roku 1989. To nám bylo o 28 let méně, je to třetina života. Byli jsme tehdy ještě Jurové, kypěli jsme zdravím. No – horší se to, ale je to předpoklad – za 70 let se schránka přece jen dost zhuntuje. Tak si potěšte oko hezkou kytičkou s dobrou historií, dnes se jmenuje Echinocereus viereckii ssp. santamariensis, už ani nevím proč. Nesnažím se ty změny a novinky pochytit do paměti, bylo by to stejně marný.

Echinocereus viereckii ssp. santamariensis, sbírka PP

Echinocereus viereckii ssp. santamariensis, sbírka PP

Nato se hned ozval Josef Bušek, překvapený proto, že i jemu stejná rostlina vykvetla na den přesně u něj ve skleníku – tam někde v Bavorsku. Trochu mi to připomnělo schopnost bambusovitých, které sice druh od druhu kvetou v periodách v rozmezí několika let (1 až 100 let), ale díky tzv. bambusovým hodinám vykvete daný květuschopný druh po celém světě v jediný den. Zvláštní schopnost zakódování budíku v informaci DNA, co říkáte? Josef pěstuje tuhle kytku pod jménem Echinocereus viereckii, taktéž původem od Rayones.

Echinocereus viereckii ssp. santamariensis, sbírka Josef Bušek

Echinocereus viereckii ssp. santamariensis, sbírka Josef Bušek

Moc rádi jsme při svých cestách do Mexika zajížděli do uzavřeného údolí Grutas Garcia, kde mj. na malé lokalitce roste Thelocactus freudenbergeri, jeden ze dvou popsaných červenokvětých z okruhu T. rinconensis. Při výjezdu z údolí jsme tehdy vylezli na stráň vpravo od cesty, a nalezli jsme tu tyto T. rinconensis, některé s nádechem červené v květu, pracovně jsme si je tehdy pojmenovali coby forma apricot.

Thelocactus rinconensis PP1211, Grutas Garcia

Thelocactus rinconensis PP1211, Grutas Garcia

Tyhle rostliny nerostou daleko od těch červenokvětých, snad ani ne hodinku cesty pěšmo. Myslím, že jsou tou přítomností červené trochu ovlivněny. Ať je to jak chce, ozvaly se zpochybňující reakce – prý jakýpak apricot, podobné zabarvení se najde i u jiných T. rinconensis, zvláště při dokvétání se barva lístků může trochu měnit. Pravda, pravda. Nikomu nic nevnucujeme, někdo ať si k této rostlině napíše „f. apricot“ (meruňkový), někdo si dopíše polní číslo PP 1211, někdo jen „vpravo za výjezdem z Grutas Garcia“. Jen to pojmenování „apricot“ se docela dobře pamatuje.

Lobivia longispina, Nevada de Acay, Bol.

Lobivia longispina, Nevada de Acay, Bol.

Před rokem jsme tuhle rostlinu publikovali krásně bíle kvetoucí. Dnes se můžeme podívat na plod, nebo jak říkal pan A. V. Frič – na ovoce (ne semeník!). Je semeny naditý k prasknutí – však prasklina je dobře vidět. Jedná se o sběr nebožtíka Míry Sladkovského, mého spolucestujícího na první cestě Mexikem. Díky jemu našlo těchto pár rostlin místo v převažující společnosti mexických a jiných kaktusů ze severu od rovníku. Míra tuhle kytku nazval Lobivia longispina, Nevada de Acay, Bol.

Parodie Františka Pavelky

Parodie Františka Pavelky

Z kraje prázdnin jsme se podívali do sbírky Františka Pavelky ze Lhoty u Přelouče. Je to krásná ukázka toho, jak se v relativně malém skleníčku dá vypěstovat úchvatná sbírka. S Frantou se známe desítky let, ale byl jsem u něho poprvé. Je to dobrá ukázka toho, že toužíme vidět vzdálené krásy, ale co je vedle – na to je vždy dost času. Prohlédneme si zámek na Loaře ale nestihneme zámek ve Slatiňanech.

Ve skleníku Františka Pavelky ve Lhotě u Přelouče

Ve skleníku Františka Pavelky (vlevo) ve Lhotě u Přelouče

Užívejte prázdniny a mějte se krásně - Pavel Pavlíček.

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630