Drobničky ze života spolku v Chrudimi

Výstava 2018 proběhla za velikého tepla, řekl bych úspěšně. Do spolku se zapsali tři členové, což je velmi dobře. Už proto, že na velké akce, které během roku spolek zajišťuje, je nás přece jen málo. S nostalgií vzpomínám na doby, kdy nás ve spolku (tehdy Z. O. klub kaktusářů při Svazu zahrádkářů) bylo i kolem šedesáti. Expozice si stavěli sami členové spolku, vybrali si to nejlepší ze svých skleníků.

Jedna expozice ovšem z řady vyčnívala, skupina letitých rostlin rodu Parodia. Tak nádherné, bezchybné, krásně rostlé exempláře jsem za svého života pohromadě neviděl, ani u nás, ani v zahraničí. Jejich pěstitelem je pan František Pavelka z Přelouče – klobouk dolů.

Tradičně se při výstavě povedla akce pro děti, nyní se pátek trefil přesně do dne dětí – 1. června. Akce při výstavě se koná pod heslem „Namaluj kaktus, dostaneš kaktus“

Město nám pro akci zdarma postavilo párty pavilonek se stoly a židlemi, děti přicházely, vyfasovaly papír a pastelky, a za své dílo si mohly vybrat jeden kaktousek. Přišlo jich v pátek skoro 400. Byly spokojené, dostaly i návod k pěstování.

Výstava se hodnotí vždy za týden po výstavě, na opékání u Pavlíčků. Spolek koupí soudek a klobásky, promítne se film z výletu a k tomu i pár obrázků z vlastních sbírek členů spolku. A hodnotí se, a hodnotí, a hodnotí…

V rámci propagace našeho hobby k nám přišla i návštěva z morašické školky, a strávila u nás příjemné dopoledne. Děti dostaly drobné dárky a za to nám sborově zapěly.

Kaktusy se líbily, ale náš Pepík se mnohým líbil více.

Samozřejmě jsme se dětí zeptali, jestli je můžeme fotit, chtěli jsme se zeptat i jejich zákonných zástupců, abychom vyhověli zákonu, ale na to chybí síly. A tak se podívejte na ty spokojené tvářičky – a bylo jich celkem 2x 49, a to nepočítám učitelky.

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630