Pediocactus (Navajoa) peebelsianus JB 02,
(forma menzelii?)

V roce 1980 jsem prožil nejzajímavější cestu po jihozápadu USA, ze všech pěti cest, které jsem po USA absolvoval. Přiletěl jsem již 19. dubna do Farmingtonu, v noci byla velká zima a několik dní strašně pršelo. Květy se nemohly otevřít, a tak jsem začátkem května odejel do jižní Arizony, do národního parku Organ Pipe. Po návratu zpět do severní Arizony se 9. května počasí umoudřilo, předchozí deště ale rostlinám zřetelně prospěly. Všechny druhy rostlin začaly naplno kvést a tak jsem viděl vše v nejkrásnějších barvách, jako už nikdy potom.

13. května jsem se jel podívat na lokalitu Pediocactus fickeiseniae f. maius, poblíž Cameron, poté jsem najel na silnici 64, na jih k jižní části Grand Canyon. Kousek dál na jih je odbočka na Supai, a k farmě Anita. Tam na křižovatce, u farmy našel pan Gerhard Frank a Jurgen Menzel dvě rostliny, které byly vyplaveny deštěm nad povrch terénu. Byly to Pediocactus peeblesianus, jak jsme je znali od Holbrooku, totožné s popisem od Backeberga. Tato informace mi nedala spát, a tak jsem se rozhodl prozkoumat celou oblast, až k indianské vesnici Supai, na hraně Grand Caynon.

Pediocactus peeblesianus JB 02 jižně od Grand Canyonu.

Pediocactus peeblesianus JB 02 jižně od Grand Canyonu.

K mému překvapení jsem během krátké doby našel sedm nových lokalit během jednoho dne, protože rostliny byly v plném květu, květy svítily na dálku a nebylo nutné je hledat. Když by se to spočítalo, tak rostliny jsou tam rozšířeny na ploše několika set čtverečních km, všude tam, kde roste sporadická gramma-tráva rodu Bouteloua.

Přivezl jsem do Německa několik rostlin a zásobil své přátele v Čechách i v Německu tehdy nedostupnými semeny. Můj názor je, že tato forma je typický Pediocactus peeblesianus, s kratšími čtyřmi trny postavenými do kříže. Tento znak sice převažoval, ale nebylo tomu vždy, mnoho rostlin mělo až 7 trnů v areole a ten střední je delší. Dá se tedy říci, že variabilita trnů u těchto rostlin je docela široká. Ovšem zajímavé je, že květy jsou částečně zbarvené do hněda, nebo lépe řečeno - s medovým nádechem. Jelikož naleziště je asi 1600 m n. m., je to studenější oblast a rostliny jsou u nás daleko odolnější, než všechny ostatní tak zvané „navažky“, z nižších poloh.

V roce 1999 se ale Fritz Hochstätter rozhodl, že ty pouštní pediokaktusy popíše jako samostatný rod Navajoa (podle Croizata z roku 1943). Můj nález, který jsem označil sběrovým číslem JB 02, Hochstätter označil jako typus pro svůj popis nové formy – menzelii. To se samozřejmě nelíbilo systematickým botanikům, a Jonas Luethi nové jméno zpochybnil a rostliny zařadil zpět do rodu Pediocactus, pod druhovým jménem peeblesianus (Croizat) L. Benson.

Tak chodí život, důležité ale je, že už 38 let se rostliny z okolí jižní části Gran Canyon ve sbírkách množí a pěstuji pod mým sběrovým číslem JB 02 a dnes pod sběrovými čísly i jiných sběratelů. Jsou jistě lépe přizpůsobené k pěstování u nás, než rostliny z nižších poloh. Ovšem nevhodné je roubování na teplomilné podložky, které značně zkracují životnost těchto rostlin. Sám jsem je pěstoval ve studeném skleníku na vlastních kořenech už okolo 30 let. Teprve až jsem začal dělat pokusy s pěstováním přímo pod balkonem, kam napršelo častěji než bylo vhodné, takže nepřežily dlouho.

Všem přeji hodně úspěchů s těmito krásnými rostlinami pod sběrovým číslem JB 02; nebo označené jako forma menzelii, event. s označením naleziště Hiltop, Váš Josef Bušek.

 zpět
Autor textu a fotografií:
Josef Bušek
kb.josefbusek(z)t-online(t)de

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630