El Sabinito

Je to kouzelné místo ve státě San Luis Potosí, kde spal snad každý český kaktusář. Na mapě Mexika se to objevilo pod názvem Los Peroles (Kotlíky), a označeno je to jako turistická atrakce. Poprvé jsem tam byl s Pavlem Malíkem v roce 1997. Do vesnice jsme přijeli za tmy kolem deváté hodiny večer a samozřejmě jsme nevěděli, kudy k lagunám. Na ulici seděli mladíci a klábosili o něčem. Pavel se je šel zeptat na cestu. Jeden z nich nám nabídl, že nás tam zavede. Sedl na kolo a jel. Lesní cestou, bez světla, občas jsme na něj zasvítili, protože kličkoval mezi stromy. Až jsem měl strach, že ho přejedu. Zavedl nás do místa, kde začíná kamenné koryto odvádějící vodu z lagun.

El Sabinito, kolem lagun rostou mohutné stromy Taxodium mucronatum

El Sabinito, kolem lagun rostou mohutné stromy Taxodium mucronatum

Nabídli jsme mu pivo a chvíli s ním mluvili. Říkal, že jezdí do Spojených států za prací na plantáže. Velké bratry moc nechválil. Dá se to tam údajně vydržet půl roku až rok a pak musí na nějakou dobu domů, okamžitě ho vystřídá nějaký kamarád. Pracují tam dvanáct, čtrnáct hodin denně, za permanentní arogance a ponižování.

Přístřešek v El Sabinito

Přístřešek v El Sabinito

Nad korytem s teplou vodou svítil měsíc a osvětloval stoupající páru. Tomu jsme neodolali, zapálil jsem si doutník a vlezl do vody. Neskutečná lahoda. Když jsem si sedl na dno koryta, proud vody mě unášel někam do dáli. Dno koryta je porostlé zelenou řasou a připomíná tobogán.

El Sabinito v mlze

El Sabinito v mlze

Spali jsme pod širákem. Skvělá noc, až na svítání. To se na nás vrhlo miliony komárů. A nakonec mě probudil kůň, který se postavil nade mě a přátelsky mně z bezprostřední blízkosti zafrkal do obličeje. Koupání v lagunách je skvělé. Z nitra lagun vyvěrá neustále voda, a když plavete přes střed, nadnáší vás to, vždycky jsem měl pocit, že plavu nějakému obrovi v oku a co nevidět mě chytí a vyhodí někam k obzoru.

El Sabinito v mlze

El Sabinito v mlze

Kolem lagun rostou mohutné stromy Taxodium mucronatum, česky tisovec mexický. Jinak také tisovec Moctezumův, či Moctezumův cypřiš. Dle domorodců Ahuehuetes. Jejich kořeny zasahují hluboko do lagun. Na některých místech si lze na ně sednout a z bezprostřední blízkosti sledovat rybičky z rodu Cichlida, které vám začnou ozobávat kůži na nohou. Voda vytéká z lagun přirozeným korytem, pak ji lidé svázali do kamenného koryta a teče jižním směrem několik kilometrů a u vesnice La Muralla se zase ztrácí v zemi.

El Sabinito, Libor Kunte fotí život pod hladinou kanálu

El Sabinito, Libor Kunte fotí život pod hladinou kanálu

V roce 2004 nás k lagunám zavezl Čech žijící v Mexiku, Vlasta Kusý. Tvrdil, že se zde potápěl s Mexičany a nejhlubší ponor byl osmdesát metrů, a ta průrva pokračovala hlouběji. Na stěnách byly kosti lidí i zvířat. Zda šlo o oběti nešťastné náhody, či rituálů, to nikdo nevěděl.

Turbinicarpus lophophoroides, El Sabinito

Turbinicarpus lophophoroides, El Sabinito

Zajímavý večer jsme zde zažili v květnu 2010. Po podvečerním vydatném lijáku jsme usedli u ohýnku. A protože Miloš Krejzlík neměl kytaru, zastoupili ho místní živočichové. Něco jako cikády, které mají výkonný zesilovač. Takový řev, že jsme se navzájem neslyšeli. Víťa Vlk to identifikoval jako stromové žabičky. Takový koncert jsem ještě nezažil. Zkoušel jsem třepat stromem, který byl bezprostředně vedle nás, ani nezmírnili. Zajímavé bylo, že úderem půlnoci, jakoby dirigent mávnul hůlkou, zavřely držky a ztichly.

El Sabinito

El Sabinito

Začátkem listopadu 2017, přijížděli jsme tam v noci za tmy. Ač plno zdatných cestovatelů, nemohli jsme tam zpočátku trefit. Byla celkem zima, mlhavo a jen tequila mírnila vášně. Spali jsme pod přístřeškem, který tam někdo vybudoval. Být to v Evropě, je tam dávno exkluzivní hotel. Večer všichni mluvili o tom, jak ráno naskáčou do laguny.

El Sabinito, tetrovité ryby

El Sabinito, tetrovité ryby

Ráno se někde stala chyba. Nikomu se nechtělo do plavek. Zima. Přes nás se přeháněly chuchvalce mlhy a na laguny jsme se dívali jenom ze břehu. Poserové! Podařilo se mně najít Turbinicarpus lophophoroides, který zde roste v pěkně zasolené půdě. Alespoň nějaké vzrušení.

El Sabinito

El Sabinito

Situaci zachránil Libor Kunte, který šel do plavek a vlezl do kanálu. Využil jsem toho a vnutil mu do ruky vodotěsný fotoaparát, aby udělal pár snímků pod hladinou. Roman Staník mu krmil rybičky chlebem, pár snímků se podařilo. I svět pod vodou je nádherný. Až tam někdo pojedete, vyzkoušejte fotky pod vodou.
 

 zpět
Autor textu Vláďa Basovník
Autor fotografií Vláďa Basovník
a Libor Kunte
bavl(z)centrum(t)cz

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630