Neúspěšná cesta za Thelocactus lausseri

Thelocactus lausseri, Sierra de las Ovejas (foto Peter Vančík)

Obr. 1 - Thelocactus lausseri, Sierra de las Ovejas (foto Peter Vančík)

Když jsme v roce 2016 plánovali cestu do Mexika, nevynechali jsme v itineráři místo pro Thelocactusy, už jenom proto, že byl mezi námi jejich velký milovník a znalec, Jirka Vinař (a aby to za tu pec taky stálo). Nakonec jsme viděli vše, co jsme chtěli, snad jen kromě Thelocactus heterochromus a Thelocactus bicolor ssp. schwarzii, na ty už ale nezbyl čas. Jirkovi Vinařovi, a nejen jemu, se tak splnil sen vidět jeho oblíbence v přírodě.

Thelocactus lausseri, Sierra de las Ovejas (foto Peter Vančík)

Obr. 2 - Thelocactus lausseri, Sierra de las Ovejas (foto Peter Vančík)

Přesto všechno jsme v jednom případě štěstí neměli, a to u Thelocactus lausseri. Byl to jeden z našich hlavních cílů výpravy. Není moc lidí, kteří by se mohli pochlubit tím, že ho v přírodě viděli. Řada expedičních výprav byla neúspěšných, přesto že měli dobré informace o jeho výskytu. Pokud je mi známo, naposledy se to povedlo G. Matuszewskiemu a kol., z Polska.

Thelocactus lausseri, Sierra de las Ovejas (foto Peter Vančík)

Obr. 3 - Thelocactus lausseri, Sierra de las Ovejas (foto Peter Vančík)

Thelocactus lausseri se vyskytuje v Sierra de las Ovejas, severně od města Cuatro Ciénegas. A zde začíná první problém: Jak se na lokalitu dostat? Když jsem před cestou dával dohromady itinerář, připadaly v úvahu tři možné přístupové cesty. Měl jsem ale již předem informace, že vjezdu brání zamčené brány a tak je třeba na lokalitu jít asi 8 km pěšky. Když jsme jeli z Ocampo do Cuatro Ciénegas, míjeli jsme první bránu. Byla sice otevřená, ale vedla přímo na rušnou farmu, která byla navíc oplocená. Nechtělo se nám hledat majitele a složitě domlouvat povolení vstupu a tak jsme jeli ještě okouknout nedalekou druhou bránu. Vyslali jsme Jirku M. na rekognoskaci. Když dorazil k bráně, uviděl mohutný řetěz zamčený velkým zámkem. Jako správný kaktusář se nenechal zmást, zatahal za zámek a ten povolil.

Thelocactus lausseri, Sierra de las Ovejas (foto Peter Vančík)

Obr. 4 - Thelocactus lausseri, Sierra de las Ovejas (foto Peter Vančík)

Cesta od brány probíhala pohodově. Karel S. zase bědoval, že jenom jezdíme a nechceme nikde stavět, tak jsme cestou udělali krátkou zastávku. Karel byl vždy jak pes utržený ze řetězu v blízkosti hárající feny. Nahnat ho zpět do auta vždy stálo trochu času. V křoví jsme našli Epithelantha micromeris, Coryphantha poselgeriana, Ancistrocactus scherii, Mammillaria lasiacantha, Coryphantha ramillosa, Echinocactus horizinthalonius.

Thelocactus lausseri, Sierra de las Ovejas (foto Peter Vančík)

Obr. 5 - Thelocactus lausseri, Sierra de las Ovejas
(foto Peter Vančík)

Pokračovali jsme dál až k pohoří, kde nás zastavila další brána. Okamžitě se rodily důmyslné nápady, jak bránu překonat. Bylo ovšem vidět, že se někdo hodně snažil udělat bránu řádně zabezpečenou. Měl jsem z fotografií v paměti, že tady byla kdysi výstražná cedule s přísným zákazem vstupu, a tak jsme se ani moc nesnažili pokračovat dál. Ostatně nám to ani nevadilo, protože podle dostupných informací měl být Thelocactus lausseri na úbočích blízkých skal.

Ariocarpus fissuratus, Sierra de las Ovejas (foto Peter Vančík)

Obr. 6 - Ariocarpus fissuratus, Sierra de las Ovejas (foto Peter Vančík)

Někteří z nás vylezli poměrně dost vysoko a našli jsme i dost pěkných rostlin, kromě již zmiňovaných např. Ariocarpus fissuratus, Lophophora williamsii, Tradescantia sillamontana. Bohužel Thelocactus lausseri nikde. Horko, sluníčko, únava, hlad a žízeň nás nakonec přinutily hledání vzdát.

Ariocarpus fissuratus, Sierra de las Ovejas (foto Peter Vančík)

Obr. 7 - Ariocarpus fissuratus, Sierra de las Ovejas (foto Peter Vančík)

Sešli jsme dolu k autu a začali vařit fazole. Jelikož jsem se nechtěl tak snadno smířit s neúspěchem, přelezl jsem ještě bránu a vydal se rostliny hledat trochu dál do údolí. Všude přítomný koňský trus naznačoval, že se tady běžně prohání větší stádo koní. Prozkoumal jsem nejbližší úpatí skal, ale nic zvláštního zde nerostlo. Když jsem se vrátil zpět, rozhodl jsem se ještě prozkoumat skály na opačné straně od prvotního výstupu. Bohužel, ani zde Thelocactus lausseri nebyl. Zapili jsme neúspěch tequilou a odjeli směrem na San Juan.

Thelocactus lausseri, Sierra de las Ovejas (foto Peter Vančík)

Obr. 8 - Thelocactus lausseri, Sierra de las Ovejas (foto Peter Vančík)

O pár dnů později jsme se sešli s partou Karla Pavlíčka. I oni měli v plánu v následujících dnech najít Thelocactus lausseri, jak jsme se dokonce dozvěděli, byl to jejich hlavní cíl výpravy. Předali jsme jim proto informace ohledně přístupové cesty a místa kde jsme hledali.

Thelocactus lausseri, Sierra de las Ovejas (foto Peter Vančík)

Obr. 9 - Thelocactus lausseri, Sierra de las Ovejas (foto Peter Vančík)

Po návratu z Mexika jsme se dozvěděli milou zprávu. Parta Karla Pavlíčka Thelocactus lausseri našla. Podle jejich fotografií jsme je minuli o pár desítek metrů. Sice nás to trochu mrzelo, na druhé straně jsme měli aspoň radost, že jsme Karlovi a jeho partě udělali jakýsi předvoj a usnadnili tak nalezení těchto krásných rostlin. Chtěl bych jim tímto poděkovat, že nám zaslali pořízené fotografie.

Autor Henryk Sikora, www.kkplzen.eu


 

PS: Poděkování Karla Pavlíčka
Děkuji Gřegořovi Matuševskému za cenné informace které vedly k nalezení Thelocactus lausseri. Také děkuji nahoru Vlastovi Lukešovi za to, že mě svým nadšením pro tento druh nakazil do té míry že Thelocactus lausseri byl jedním z hlavních cílů dvou z mých výprav, a je mi líto že ta první s Vlastíkem a Marií nebyla korunována úspěchem. Byli jsme tehdy jen kousíček od úspěšného nálezu, asi tak jako vloni Plzeňáci.

Vlasta Lukeš

Vlasta Lukeš

Děkuji Plzeňákům, že nám jednoho krásného večera v Potrero Chico prozradili zjištění, že zámek na vratech je tohoto času jen fingovaný a ušetřili nám tak 16 km pochodu rozpáleným Mexikem. Přikládám dvě fotečky ze setkání dvou výprav u Potrero Chico.

Na to kolik tequily jsme vypili, vypadáme celkem dobře.

Na to kolik tequily jsme vypili, vypadáme celkem dobře.

Jitřní zátiší v Potrero Chico.

Jitřní zátiší v Potrero Chico.

A naposled děkuji Peterovi Vančíkovi za to, že za mně lauseráky fotil ve chvíli, kdy moje nabíječka k foťáku odešla a já jsem byl odkázaný na jeho fotografický um. A že se mu dílo podařilo, můžete vidět na fotografiích nahoře.

Dík. Karel Pavlíček

Peter Vančík a jeho prvá wiliamska.

Peter Vančík a jeho prvá wiliamska.

zpět

Text: Henryk Sikora a Karel Pavlíček
Foto: Peter Vančík a Karel Pavlíček

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630