Filmová trilogie Zahradnictví

V trilogii Zahradnictví si zahrála i krásná sbírka kaktusů. Ve filmu majitel zahradnictví je zároveň i velkým ctitelem kaktusů, už to je důvod, proč bychom měli film vidět. A kaktusy ve filmu se také mnohokrát objevují. Málokdo však ví, že množství kaktusů, které se ve filmu objevuje, jsou ve vlastnictví známého plzeňského pěstitele, kaktusáře a cestovatele Petra Česala, který mnoho kytek ze své sbírky pro filmování zapůjčil.

Na sklonku listopadu byla premiéra 3. části trilogie (Nápadník), přítomnost kaktusů i osobnost pana zahradníka mne příjemně, mile překvapila. A když pan zahradník svému synovci (?) přinášel svatební dar, s velkou úctou mu předával hezké Astrophytum asterias, jako by se jednalo o vázu z doby dynastie Ming. Při tom měl k novomanželům proslov, kde kaktus představil pod zcela nesmyslným, neexistujícím jménem. To mi trochu pokazilo ten hezký dojem, taky si mohli přečíst jmenovku, nebo si brnknout k Česalům.

Ale i tak mám pocit, že mezi lidem přítomnost kaktusů, která se prolínala celou trilogií, mimo jiné přinesla i k této kategorii záliby i trochu té propagace. Například i onen obraz, kdy s úctou téměř nábožnou pan zahradník sprašuje u okna diskokaktusy…



Napsal jsem Petrovi mejlík:

Ahoj Petře,včera jsem byl v kině – 3. díl, zahradník tam dával Astrophytum asterias dárkem na svatbě, a k tomu řekl tak nesmyslný jméno – kruci, to tam nebyla jmenovka? To byly tvoje kaktusy? Bylo jich sakra – dost! A hezký, i v druhým díle – tuším. O tom by se taky dalo něco napsat – je to kousek historie, co se za chvíli zapomene – a hraješ v tom podstatnou roli! Vyplatila se ti škoda, co na kaktusech udělali? Máš z toho dobrej pocit? Měj se fajn – a buď zdráv – PP.

Petr odpověděl obratem:

Ahoj, jsi kulturní člověk, mile mne překvapuješ (to asi proto, že Petr nečekal, že Pavlíčkovi taky zajdou do kina?, pozn. pp). Celou dobu trnu, kde tam vypadne nějaká pitomost, jsem tam podepsaný. První dva díly celkem dobrý. Ale zjevně jsem neuhlídal všechno (třetí jsem ještě neviděl). Ale asi pořád lepší nesmyslné jméno, než zkomolené nebo chybné.

Je třeba si uvědomit, že scénář byl napsaný dříve, než se začaly shánět nějaké kaktusy. Leccos se podařilo opravit a leccos asi ne. Výroba filmu za 100 mega je fabrika, jejíž organizace je mimo mé chápání. Kaktusy se některé zničily, zejména s lobiviemi musím začínat znovu. Hodně kytek se poškrábalo, jmenovky zmizely nebo se zpřeházely. Ale všechno uhradili. Bavil jsem se tím celou minulou sezonu a vzpomínám rád. Petr.

Tak přátelé – hajdy do kina, a nebo počkejte, až to dají v TV…

 zpět
Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630