Listopad 2017 ve sbírce u Pavlíčků

V listopadu se finišuje s přípravou na rozesílání semen, zájem je stoupající, některých semen je jen omezeně, ale tomu tak bylo vždy. A kaktusář je osoba trpělivá, co není letos, snad příští rok… S rozesíláním balíčků jsme přesedlali z České pošty na firmu Geis. A podívejte se, jak to hodnotí paní Jitka J.:

Jsem ráda, že používáte jiného dopravce, než Českou poštu. U nás totiž balíky raději nevozí. I když jsem celý den doma, najdu ve schránce papír, ať si poštu vyzvednu. A některé balíky jsou fakt těžké.

Paní Jitce musím samozřejmě poděkovat, a neváhám i druhou část jejího dopisu použít pro náš prospěch.

A taky jsem ráda, že máte tak skvělý obchod. Už jsem zcela naplnila svůj skleník, a už si nemůžu dovolit objednávat další rostliny. Podzim nemám nikdy ráda, když musím tolik kaktusů nosit do sklepa. Na jaře už mi to tolik nevadí, protože odměnou jsou krásné květy :-). Kaktusům se věnuji od malička (cca 30 let!). S bratrem jsme tehdy dostali od jednoho pána bedničku kaktusů a od té doby nás to oba drží. Mějte se krásně a jen tak dál!

Mammillaria hermosana

Mammillaria hermosana

V listopadu začínají kvést různé drobné mamilárky, třeba Mammillaria hernandezii tu už byla myslím několikrát. Ale i tato M. hermosana je tady podruhé. No, v tuto dobu toho pro objektiv nenajdeme mnoho. Původ kytiček je u pana Hájka, tento skvělý pěstitel má zásluhu na rozšíření mnoha krásných miniaturek.

Echinofossulocactus phyllacanthus RS 454c, Fresnillo, Zacatecas

Echinofossulocactus phyllacanthus RS 454c, Fresnillo, Zacatecas

I když kaktusy zrovna nekvetou, často se mají čím pochlubit. Třeba tento Echinofossulocactus phyllacanthus RS 454c, Fresnillo, Zacatecas. No není to nádhera? Když ve sbírce kvete, snadno se kvítka přehlédnou, nevelké, světle žluté. Kvetoucí podobu jsme tu už měli. Přesto, že semena jsou v katalogu nabízena, zájem velký není. Nevadí, na jaře je vyseju a za deset let je v této velikosti (cca 5 cm) zařadím do jarní nabídky rostlin.

Turbinicarpus schwarzii v. rubriflorus MK 48.298

Turbinicarpus schwarzii v. rubriflorus MK 48.298

Pěkně kvete Turbinicarpus schwarzii v. rubriflorus MK 48.298. Je to sběr přítele Miloše Kaplana, který před pár lety tragicky zahynul. Semena byla sbírána na typové lokalitě u Cerros Blancos, NL. Mám dvě kytičky, a těžko se rozhodnout, která z nich je hezčí. Tak jsem je dal do novin obě. Jsou to docela novinky, nedávno popsané – no, je tomu už pětadvacet let.

Turbinicarpus schwarzii v. rubriflorus MK 48.298

Turbinicarpus schwarzii v. rubriflorus MK 48.298

Jen tak si vzpomínám, že někdy před 25 lety jsme poprosili naše zákazníky, aby si své zákaznické číslo napsali nebo vyškrábali zespoda na desku stolu v kuchyni. A věříte, že se nám dodnes hlásí lidé, že nebýt čísla pod stolem v kuchyni, že by na něj asi zapomněli? Po pravdě řečeno, starého zákazníka vždycky v databázi najdeme, ale to víte, Nováků tam sídlí asi 50… Jestli se chystáte na výsev, mrkněte do lunárního kalendáře a pusťte se do toho tak 7- 10 dnů před úplňkem. Kdo chce sít ještě letos, tak o vánočních svátcích je docela vhodný čas.

PF 2018

PF 2018

A co říci nakonec? Moc děkujeme Vám všem, že jste si noviny četli. Přejeme Vám vše to, co si lidé před vánoci a Novým rokem obvykle přejí. Zdraví, štěstí, pohodu v rodině i mimo ní, přídavek na platu, taky lásku a optimizmus, důvěru v budoucno – nemusí být o moc líp, hlavně aby nebylo hůř. Taky aby nám to příští rok hezky kvetlo a trnilo, aby z naší radosti měli radost i naši blízcí.

To vše přeje celý tým, resp. rodina Pavlíčkova.

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630