Kvetoucí semenáče Ariocarpus trigonus K. Schum.
var. minor Voldan

V lednu tohoto roku jsem vysel pod zářivky několik desítek semen Ariocarpus trigonus var. minor, aniž bych předpokládal jejich perfektní klíčivost. Byl jsem proto překvapen, když loni sklizená semena vyklíčila na 80 % a semenáčky se měly k světu. K výsevu používám PET misky na saláty s uzavíratelným víčkem, takže se jedná o jakousi mírně modifikovanou Fleischerovu metodu, kdy se snažím propařenou zem nekontaminovat a vysetá semena přestříknout fungicidem. Tím pádem misky otevírám jen v případě, že se projeví růst nějaké plísně, která by klíčící rostlinky spolehlivě zahubila.

První vyvinuté poupě u Ariocarpus trigonus var. minor těsně před rozvinutím

První vyvinuté poupě u Ariocarpus trigonus var. minor
těsně před rozvinutím

To se však v případě Ariocarpus trigonus var. minor nestalo a tak v květnu byly semenáčky dostatečně velké, abych je mohl bez problémů naroubovat na podnože Ferocactus glaucescens. Většina jich přirostla a brzy začaly tvořit přírůstky ve formě nových bradavek s dostatečně hustou vatou v jejich paždí.

Pohled do květu s plně vyvinutými generativními orgány

Pohled do květu s plně vyvinutými generativními orgány

Největší překvapení však přišlo v závěru srpna, kdy se na několika rostlinách objevila poupata, která se za pár dní otevřela! Květy byly dobře vyvinuté, v prašnících byl vytvořen pyl a květy dosahovaly při plném otevření šířky cca 30 mm. Jedna rostlina dokonce vykvetla postupně dvěma květy. Kvetení u jednotlivých semenáčků trvalo od 23. 8. 2017, kdy se otevřelo první poupě, až do konce září.

Naroubovaný semenáč dosahuje šířky přibližně 10 mm, zatímco květ má při plném rozvití šířku 30 mm.

Naroubovaný semenáč dosahuje šířky přibližně 10 mm,
zatímco květ má při plném rozvití šířku 30 mm.

Skutečnost, že některé druhy kaktusů jsou schopny bez větších potíží vykvést po naroubování ještě tu samou sezónu, kdy byly vyseté, je dobře známá. Někteří zástupci rodu Turbinicarpus jsou toho typickým příkladem. Stejně tak jsem se za šest měsíců od výsevu dočkal květů u naroubovaných Aylostera azurduyensis, ovšem v případě ariokarpusů je tento jev velkou vzácností.

Květy sice vybízely k jejich opylení, což jsem však neučinil, vzhledem k velikosti stonku semenáče.

Květy sice vybízely k jejich opylení, což jsem však neučinil,
vzhledem k velikosti stonku semenáče.

Je tedy možné usuzovat, že Ariocarpus trigonus var. minor je vskutku taxonem, který má geneticky naprogramován malý stonek a brzké kvetení a není tedy pouhým nanismem zapříčiněným horšími půdními resp. přírodními podmínkami jeho výskytu, jak se někdy spekulovalo.

 zpět
Text a foto
Libor Kunte
E-mail: kuntelibor(at)volny(dot)cz

 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630