Gymnocalycium gaponii

Gymnocalycium gaponii roste na západním úpatí Sierra Grande, v argentinské provincii Córdoba, v nadmořských výškách do 1000 m n. m., pod krytem keřů, v trávě mezi vranečky (Selaginella).

Gymnocalycium gaponii VG-503 kvetoucí v kultuře.

Gymnocalycium gaponii VG-503 kvetoucí v kultuře.

Roste jednotlivě, jen zřídka tvoří boční odnože. Tělo je 5-6 cm široké a až 8,5 cm dlouhé, z čehož je obvykle jen jedna čtvrtina nad povrchem půdy. Charakteristickým a rozpoznatelným znakem je spodní kuželovitý tvar stonku. Žebra (8-11) jsou rovná, v horní části rozdělena do nízkých bradavek. Okrajové trny 5-7, rovné nebo mírně zakřivené, tuhé, mírně elastické, špinavě bílé, s výrazně červenohnědou bází. Květ 5 cm široký, bílý až mírně růžový s tmavším jícnem, vyrůstá z mladých areol v horní části rostliny.

Tvar stonku charakteristický pro Gymnocalycium gaponii

Tvar stonku charakteristický pro Gymnocalycium gaponii
a poměr nadzemních a podzemních částí.

Gymnocalycium gaponii kvete hojně na počátku jara, jednotlivé vlny kvetení pak pokračují až do podzimu. Tím se odlišuje od podobných, jen na jaře kvetoucích G. papschii a G. erinaceum. Květy se otvírají pozdě odpoledne, obvykle po 16 hodině. Semena patří do podrodu Gymnocalycium (Ovatisemineum) a na epidermis mají charakteristický exfoliační hnědý film.

Gymnocalycium gaponii GN-851A.

Gymnocalycium gaponii GN-851A

Druh byl popsán známým rakouským specialistou Gertem Neuhuberem až v roce 2001. Faktem je, že hustota rostlin v populacích je velmi nízká, jediný exemplář můžete hledat i několik hodin. V přírodě je mnohem jednodušší najít G. gaponii subsp. geyeri, které se vyskytuje v izolované oblasti, v severnějších populacích, ve vyšších nadmořských výškách od 1300 metrů. Tento poddruh byl popsán v roce 2008. Liší se tmavšími stonky, trny jsou tenčí, a vždy růžové květy jsou o něco menší, ale sytěji růžové. Oba poddruhy G. gaponii rostou společně s jinými druhy rodu Gymnocalycium, což významně komplikuje jejich identifikaci.

Gymnocalycium gaponii VG-503. V areole obvykle 5-7 trnů, někdy ve formaci připomínající pavouky.

Gymnocalycium gaponii VG-503. V areole obvykle 5-7 trnů,
někdy ve formaci připomínající pavouky.

V současné době jsou tyto nedávné novinky v dostatečném počtu přítomny v různých katalozích. Na paměti by mělo být uchováno, že ne všichni západní dodavatelé jsou spolehlivým zdrojem, kvůli nedostatku skutečného materiálu pro reprodukci těchto poměrně vzácných kaktusů. Někdy se stává, že místo skutečných Gymnocalycium gaponii mohou být dodána i semena velmi odlišných rostlin, z podskupiny (B 42).
 

Pod těmito květy se nacházejí pouze 2 rostliny G. gaponii VG-494!

 Pod těmito květy se nacházejí pouze
2 rostliny G. gaponii VG-494!

Oba poddruhy Gymnocalycium gaponii jsou v kultuře poměrně jednoduché, kvetou poměrně brzy - již ve věku čtyř let po výsevu.

Gymnocalycium gaponii ssp. geyeri VG-506 na lokalitě: Córdoba (Argentina), 1485 m n. m.

Gymnocalycium gaponii ssp. geyeri VG-506 na lokalitě:
Córdoba (Argentina), 1485 m n. m.

zpět

Text a foto
Victor Gapon
cactus-club(zav)yandex(t)ru
http://www.kaktusklub.com/htmls/e-journal.html 
 

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630