Klíčení semen drobnosemenných druhů

Posílám své pozorování z dosavadního průběhu výsevu rodů Aztekium, Strombocactus a Geohintonia. Vyséval jsem stejným způsobem na dva druhy substrátu:

1.   Přesátá jemná pemza, smíchaná s klasickým pískem (vše v zrnitosti asi 1až 3 mm). Přijde mi více vlhký než druhý substrát, alespoň pohledově. A vypadá více jako takové blátíčko.
2.   Klasický a křemičitý písek, sádrovcové kamínky, antuka, trochu rašeliny.
 
Klíčení semen drobnosemenných druhů

Po vysetí jsem povrch přestříkl peroxidem kvůli sterilitě.

Geohintonia mexicana PP 223 po 4 dnech klíčí prakticky všechna semena. Měl jsem k dispozici pouze dvě malé porce této krásné kuriozitky, momentálně jich z asi 50 semen vyklíčilo asi 40. Zdá se, že klíčenci zatím prospívají v obou substrátech stejně dobře. Viz. fotka v příloze.

Strombocactus pulcherimus vyklíčil také perfektně, v asi 5 květináčích se tísní zhruba 300 miniaturních kuliček klíčenců. Ani zde zatím nevidím rozdíl mezi substráty.

Aztekium ritteri (více zdrojů) klíčí lépe v krabicích substrátu č. 2, tzn. ve směsi písku, rašeliny, vápence a antuky. V substrátu č. 1. klíčí také, nicméně to vypadá, že budou potřebovat delší čas na klíčení. Čtyři dny po výsevu se poměrně rychle utvořily kuličky a na tento rod mi přijdou celkem velké, asi 1 mm. Předpokládám, že se dále zvětšovat po douhou dobu nebudou. Každopádně klíčivost semen je minimálně 60%, což je velmi slušný výsledek.

Aztekium hintonii LH 442 se narozdíl od A. ritteri zatím moc nepředvedlo. Ze 200 semen vyklíčilo asi jen 5 ks. Doufám, že je to jen potřebou více času na klíčení a nikoliv špatnou várkou semen (měl jsem pouze jeden zdroj a je otázka, jak čerstvá ta semena jsou).



Pozn. redakce: Je předpoklad, že semena pro klíčení potřebují jen vlhko a teplo, na složení substrátu až tak nezáleží. Až po vyklíčení uvidíme, jak substrát vyhoví jemným kořínkům, resp. jak se klíčenci budou v tom či onom substrátu vyvíjet. Předpokládám, že do konce roku bude čas zveřejnit další pozorování. A třeba časem se některý další pokusník odváží k podobnému porovnání a posouzení stavu pokusu. -PP-

zpět

Text a foto:
Zdeněk Novotný, Chrudim
zvejkus(zav)gmail(t)com

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630