Pár obrázků z Německa

Pro tentokrát z Německa posílám pár fotografií echinocereusů, které mají atraktivní květy. Nejsem si jistý, jestli už nebyl nepublikován ten E. longisetus. Fotografoval jsem ho u význačného kaktusáře a cestovatele, pana Roczeka. Škoda, že nebylo dost času udělat více fotek s výborným pozadím, oni museli odejet na koncert, no snad někdy příště.

Echinocereus longisetus

Echinocereus longisetus

Ten E. coccineus jsem koupil před 35 lety v Coloradu, a je to nejodolnější kaktus, co jsem kdy vubec ziskal. Bohužel prišla pouze samička (má nitky bez prašníků a vyvinuté jsou jen blizny), a teď se snažim opylovat s rostlinami, které jsem před časem získal od Gabo Vereše, Tento krásně rozložitý trs vydržel na skalce volně vysazený asi 23 let, prošel mrazy v roce 1985, trvale víc než -10 °C, více než měsíc, ve dne v noci. Vše ostatní pomrzlo, pak přišly trvalé deště, a ta kytka kvete každoročně takovou úžasnou kyticí.

Echinocereus coccineus

Echinocereus coccineus

Poslední dva obrázky jsem fotil ve vlastní sbírce, E. viereckii kvete vždy zhruba v polovině léta, jeho poupata se vyvíjejí poměrně dlouho, takže kytička poutá pozornost jak se pomalu zvětšují, až dojde k jejich plnému otevření při největším oslunění.

Echinocereus viereckii

Echinocereus viereckii

Echinocereus pulchellus v. aquireanus – každý rok se na něj těším, vždy vykvete celou skupinou květů. Zdá se, že rok co rok jich kolem temínka vyraší více.

Echinocereus pulchellus v. aquireanus

Echinocereus pulchellus v. aquireanus

zpět

Text a foto
Josef Bušek,
kousek od Mnichova

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630