Leden 2017 ve sbírce u Pavlíčků

Na eBay jsem vydražil použitý Sony F828, kterým jsem chtěl nahradit svůj – co mi umřel. Žel, z Ameriky docestoval – jen bliknul, a umřel taky. Vrátil jsem ho, peníze mi vrátili, ale čím fotit? Ve sbírce však stejně nekvete nic. Novinky – Mammillaria hermosana – už odkvetly, tak jsem si vypůjčil obrázek z webu vynikajícího pěstitele Míry Hájka, snad je to košer, když určím zdroj: http://www.hajek-kaktusy.cz/fotogalerie/mammillaria.

Mammillaria hermosana VZD 1181, El Encino, Zac., foto M. Hájek

Mammillaria hermosana VZD 1181, El Encino, Zac., foto M. Hájek

Zdá se mi, že kvítky na mých kytičkách jsou barevně méně výrazné a trochu menší, nicméně vegetují náramně dobře a snad budou i semínka.

Když už nemám co ukázat ze sbírky, podívám se do zásob z dřívějška. A vida, zjišťuji, že z krásné cesty v roce 2002 jsem do novin moc nepsal. Na podzim do stejných míst chystá výpravu náš Karel, mimo návštěvy několika ostrovů bude hledat i desetiletí nenalezenou lokalitu Ferocactus schwarzii. Proto jsem pátral v deníku…, pár obrázků vám tedy ukážu:

Deník Mexiko 2002: čtvrtý den v Mexiku, zvolili jsme velmi netradiční trasu. Blížíme se k pobřeží Pacifiku, zastavujeme se v Cerano, nakoupit zásoby.

Cerano - prodejna „smíšeného zboží“

Cerano - prodejna „smíšeného zboží“

Typická prodejna „smíšené zboží“, na fotce kamarádi Vláďa Zatloukal, který se už dneška bohužel nedožil, a taky Vašek Jakubec.

Cerano – hlavní třída

Cerano – hlavní třída

Hlavní třída v městečku Cerano, docela z ní čiší jakési „mexické“ nespěchání.

Cerano, vchod do domu

Cerano, vchod do domu

Rád si fotím vchody do domů, zde je znát, že majitel si s údržbou příliš hlavu neláme.

Hra klik-klak

Hra klik-klak

U nás byla hra s klik-klak se dvěma bakelitovýma kuličkama taky populární. Asi tak v roce 1965, takže nějakých 35 let zpátky. Rámusu to nadělalo…

Strmé svahy porostlé rostlinami Agave

Strmé svahy porostlé rostlinami Agave

Zase o trochu blíže k pobřeží – míjíme strmé svahy porostlé rostlinami Agave, se světlezelenou epidermis. Jsou asi 80 cm široké a zjevně se jim na těch odpoledních svazích líbí.

Backebergia militaris

Backebergia militaris

Brzdíme! Impozantní rostliny Backebergia militaris (dnes už to je jistě řazeno do jiného rodu, ale koho to zajímá?) – hned vedle silnice, to je paráda. Vzpomínám, že před pár desítkami let byl obrázek obdivován kaktusářskou obcí na titulní straně časopisu Kaktusy.

Backebergia militaris

Backebergia militaris

Hřbitov

Hřbitov

Míjíme hřbitov, vypadá hodně zanedbaně, oproti hřbitůvkům, které známe ze severu Mexika. Ale určitě stojí za obrázek.

Coryphantha elephantidens subsp. bumamma

Coryphantha elephantidens subsp. bumamma

Blížíme se k nalezišti Ferocactus lindsay, občasné výskoky z auta – a hle, před námi si hoví nádherné koláče obrovských Coryphantha elephantidens subsp. bumamma, kolem 20 cm široké.

Ferocactus lindsayi, Pressa Infernillo, Michoacan

Ferocactus lindsayi, Pressa Infernillo, Michoacan

Projíždíme kolem břehů přehrady „peklíčko“ – Pressa Infernillo, stát Michoacan. Nahoře ve svahu už vidíme první kytky Ferocactus lindsayi. Čtu si v deníku: „Nacházíme krásné rostliny, přecházíme silnici, pak musíme vejít do vymletého koryta, a až nahoře na hraně jich je dost. Ale v prudkém svahu a v husté píchavé buši je každý krok utrpení. Dole se pak prohlížíme, krev teče z mnoha ran.

Ferocactus lindsayi, Michoacan

Ferocactus lindsayi, Michoacan

Tehdy jsme nalezli mnoho krásně zralých plodů s droboučkými semínky, tehdy neklíčila, ale po pár letech začala, a dnes je klíčivost velmi uspokojivá. S podivem, je to přece jen 14 let… Ve svahu rostli i staletí stařešinové – kdo by si troufnul jejich stáří odhadnout?

Pláž

Pláž

Na zpáteční cestě – k večeru – jsme hledali ubytování. Namátková cesta nás dovedla přímo na pláž, inu, zabydleli jsme se přímo tam.

Děvčátka na pláži

Děvčátka na pláži

Děvčátka na pláži si užívají pohodu bílé soboty, je před velikonocemi, a to se v Mexiku drží. Jistě si krásně hověli, dnes už to možná bude dost jiné – jestli nemají ženicha, jistě se už poohlížejí.

A tak jsem se trochu vrátil do minulosti, a po pravdě řečeno – tak jako děvčátkům, mě bylo tenkrát taky více do ejchůů… Omlouvám se, že jsem tuto rubriku „Ze sbírky“ trochu (dost) ošidil, snad vás tato vzpomínka zaujala stejně, jako mne zahřála.

 zpět
Autor textu a fotografií:
Pavel Pavlíček

E-mail: pavlicek@chrudim.cz
http://www.cact.cz/

   
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630