Kaktusářská literatura a Vánoce 2016

Za chvíli tady budou Vánoce, doba, kdy mnohou domácnost provoní vůně purpury nebo tzv. vánočního františka, o němž jsem se nedávno dočetl, že je lisovanou směsí dřevěného uhlí a kadidla. Zajímal jsem se o to proto, že se mi podařilo získat čisté kadidlo z Ománu a při jeho spalování mi vůně byla velmi povědomá. Kadidlo je pryskyřice, známá z historie více než čtyři tisíce let a bylo dokonce jedním z darů, který přinesli Tři králové Ježíškovi.

Shodou okolností je ve vánočním katalogu literatury, který jsem připravil, také publikace o rostlinách rodu Boswellia, z nichž se kadidlo získává. Katalog si můžete stáhnout z odkazu , nebo je uveden ve vánočním přání, připojeném jako PDF soubor, kde jsou zmiňovány také vánoční slevy.
 

Vážení čtenáři, na jaře, při příležitosti konání kaktusářské akce Otevírání sezóny ve Dvoře Králové nad Labem, jsem si pořídil jeden exemplář Huernia clavigera, umístil ho jako doplněk na okno v bytě, kde se k mému překvapení docela daří. Ve chvíli, kdy se objevilo několk květů a hledal jsem bližší informace o daném druhu, jsem zjistil, že mám ještě k prodeji pár knih od Johna Pilbeama - Stapeliads z roku 2014. Jedná se o 223 stránkovou galerii 714 barevných fotografií všech 59 rodů této populární skupiny sukulentních rostlin s kapitolami o základech pěstování, výskytu v přírodě a komentáři k jednotlivým rodům. Kniha je v anglickém jazyce a stojí 1290 Kč. K dispozici je též výtisk s velkou slevou, kterou poskytuji jen z toho důvodu, že je u publikace naražený roh. Foto publikace s naraženým rohem na vyžádání pošlu.

zpět

Petr Koupelka
Kmochova 23
779 00 Olomouc
Ceska republika
www.cactus.cz/cesky/koupelka
E-mail: petr.koupelka@cactus.cz
Skype: BohemiaCactus
Tel.: +420 608 766 256

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630