Euphorbia susannae R. Marloth, 1929

Návrat do minulosti: V roce 1985 jsem měl výbornou příležitost navštívit Jižní Afriku, za doprovodu prof. Desmond Coleho z Pretorie, který u nás dělal přednášku o flóře jejich země. Byl jsem nadšený bohatou a rozmanitou vegetací a nabídku jsem okamžitě přijal. Za jeho doprovodu a dobré pečovatelky, jeho manželky Naureen, jsem cestoval jeden týden, a pak dalších pět týdnů úplně sám. Naučil jsem se v zemi cestovat a poznávat jejich kuchyni, zvyky, přírodu.

Po rozloučení jsem se vydal na cestu z Kapského Města směrem na západ na Worcester, kde je úžasná botanická zahrada, ale toto téma až někdy jindy. Dále jsem cestoval směrem na Montagu, po silnici číslo 62, pak směrem na Barrydale. Směrem na severozápad je odbočka na Brandrivier a Riversdale.

Euphorbia susannae na přírodním stanovišti

Euphorbia susannae na přírodním stanovišti

Po 16 km, po této silnici bez čísla, je stará historická farma Nel. Majitelé byli tehdy (před 30 lety) lidé středního věku, s atraktivní dvacetiletou dcerou. Okamžitě jsem byl pozván na lunch, když jsem se začal vyptávat na rostliny, které rostou v jejich okolí. Krajina byla plná sukulentů a ani jsem nevěděl, pro co se mám dříve rozhodnout. Vlevo od silnice, přímo v údolí, v nízké trávě rostly vzácně, v malých koloniích, Euphorbia susannae, miniaturní rostliny, které vykukovaly pouze snad pouze 1 cm ze země. Od majitele jsem tehdy dostal na památku jednu hlavičku, která během 30 let udělala celý polštář hlaviček.

Euphorbia susannae ve sbírce, 18. 11. 2016

Euphorbia susannae ve sbírce, 18. 11. 2016

Jsou to nenáročné rostliny, které nemají rády úpal. Kvetou buď brzy z jara, a nebo až pozdě na podzim, protože jsou to tak zvané rostliny zimního růstu. Ovšem u nás se částečně přizpůsobí a rostou dobře i během našeho jara a podzimu. Rostliny jsou beztrné, průměr hlaviček je asi 3-7 cm. V našich sbírkách vytvářejí často i kristátní formy, když dostanou daleko vice vody, než je tomu v přírodě. Mají 12-16 žeber a vytvářejí řepový kořen, který nám už říká, že nesnáší příliš velké mokro. Květy zvané cyathie, jejich šířka je asi 4 mm. Květy jsou jednopohlavní, a proto na zisk semen je nutné mít samčí i samiččí rostlinu.

Na kopcích v okolí roste několik druhů Haworthia, Conophytum, Hoodia, Gasteria a jiných sukulentů. Bohužel jsem byl jako každý cestovatel stále ve spěchu, což je pro poznávání přírody to nejhorší. Pár kilometrů dále se nacházejí senzační rostliny pro každého nadšeného sukulentáře, rostou tu totiž Gibbaeum a Muiria hortense, které rostou v zasolených propadlinách.

Poznal jsem Jižní Afriku před 30 lety, zem s úžasnou kuchyní, výbornými campingy, příjemnými hotýlky. Chtěl bych tuto zem každému doporučit, kdo ma zájem poznávat i jiné sukulenty, než jsou kaktusy. Kvalita cestování již tehdy zdaleka překonávala kvalitu cestování v Mexiku, a snad i v USA. Ovšem jak se zem změnila k dobrému nebo špatnému nám může sdělit jen ten, kdo tam v poslední době byl.

zpět

Josef Bušek
Zugspitzweg 2d
82538 GERETSRIED
TEL: 0049-8171-17291
FAX: 0049-8171-72183
MAIL: kb.josefbusek(z)t-online(t)de

 
 
© www.cact.cz/noviny  ISSN 1805-2630